fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Najbolji raspored namirnica u frižideru

Frižider

Iako mislimo da je čuvanje hrane u frižideru najbolji način da očuvamo njenu svežinu, ne prija hladnoća baš svakoj namirnici.

Neke će se bolje održati u špajzu ili na sobnoj temperaturi. Takođe, vrlo je bitno napraviti i pravilni raspored na policama frižidera. Nije svejedno ni kako je hrana upakovana, jer se uprkos niskoj temperaturi jači mirisi mogu proširiti na sve namirnice.

U uredno sređenom frižideru lakše će se snalaziti svi članovi domaćinstva, a priprema obroka biće jednostavnija.

Na vrhu

Tek pripremljenim jelima, salati, kolačima, belom vinu najviše prija najviša polica gde je temperatura oko 8 stepeni. Savet: Sve dobro uvijte u foliju da namirnice ne bi „pokupile“ druge mirise.

U sredini

Idealna temperatura za mlečne proizvode poput sira, jogurta i krem sira je oko 5 stepeni. Ako je temperatura niža, ukus „pati“, a ako je viša proizvodi će se brže pokvariti.

Na dnu

Pošto se hladan vazduh spušta naniže, u ovom delu je najhladnije, temperatura je oko 2 stepena. Savršeno mesto za držanje ribe, mesa i mesnih prerađevina.

Fioke za voće i povrće

Plastične fioke i staklena ploča iznad njih čuvaju voće i povrće od hladnog vazduha i vlage. Na temperaturi od oko 9 stepeni koštunjavo voće, salata, brokoli i tikvice ostaće sveži i hrskavi.

U vratima

Na temperaturi od 8 do 10 stepeni kolika je u vratima fržidera mogu da se drže jaja, maslac, marmelada, senf, teglice sa sosovima i dresinzima. U donjem delu vrata mesto mogu da nađu napici: sokovi, mleko i voda. Na sledećoj strani pročitajte više o multi-zonama i namirnicama koje je bolje držati van frižidera.

Tagovi:
Pročitajte još: