Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Namirnice koje čiste pluća pušačima i bivšim pušačima

Cigare

Istraživanja su pokazala da konzumiranje određenih vrsta hrane i pića pomaže organizmu da se oslobodi štetnih materija iz organizma.

Beli luk

Belom luku se pripisuju mnoga lekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom sa antikancerogenim i antiinflamatornim dejstvom koja suzbija gljivice i određene viruse. Sadrži alicin koji uništava respiratorne infekcije, a mnoga istraživanja su pokazala da je efikasan pomagač u čišćenju pluća pušača, ali i bivših korisnika duvanskih proizvoda. Beli luk daje ukus mnogim jelima, a najlekovitija je kada se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se velike količine belog luka ne preporučuju osobama koje imaju problema sa želucem i probavnim sistemom.

Đumbir

Đumbir takođe ima mnoga lekovita svojstva. Jača imunitet, poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, smanjuje upalne procese u organizmu i uklanja toksine iz pluća i ostatka organizma, zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima. Iako ovaj gomoljasti korijen s okusom limuna potiče iz jugoistočne Azije, posljednjih godina sve je prisutniji na hrvatskom tržištu. Od njega se najčešće pravi čaj ili dodaje u zdrava pića, a može se koristiti i kao začin za slana i slatka jela. Đumbir je veoma moćan. Ne treba jesti više od parčeta đumbira veličine oko dva centimetra dnevno. Ako niste sigurni u tačnu dozu, obratite se lekaru ili nutricionistu.

Kurkuma

Uključite kurkumu u svoju ishranu, bez obzira da li imate pri ruci svež gomolj ili začin u prahu. Neka istraživanja su pokazala da ova biljna vrsta iz porodice đumbira poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija kao posledica pušenja ili života u zagađenoj sredini. Pored toga, sprečava bolesti respiratornog sistema. Kurkuma se tradicionalno koristi za kari i druga indijska jela, pripremu zlatnog mleka i razne zdrave smutije. Da biste uživali u antiinflamatornim prednostima kurkume, pomešajte je sa malo crnog bibera.

Tagovi:
Pročitajte još: