fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Napolju je hladno, a vi treba da prošetate psa: Ovim rasama je potrebna zimska garderoba

Pas

Vreme je već dosta hladno, ali kućnog ljubimca morate da izvodite po nekoliko puta dnevno bez obzira na vremenske prilike.

Mnogi se pitaju da li tokom zime treba da oblače svom psu kaputić za pse ili je dovoljna njegova dlaka da ga ugreje.

Da li bi nam rekli, kada bi mogli : ‘hej, nemoj da mi oblačiš tu jaknicu, meni to ne treba!’ , ili bi pak iskazali zadovoljstvo što su se i oni utoplili, kako bi prijatno mogli da se prošetaju sa nama? Na ovo pitanje možda nećemo dobiti odgovor, ali zato sudeći po stručnjacima možemo doneti neke zaključke.

Činjenica je da nije svim četvoronožnim ljubimcima neophodna zimska garderoba, čak i kada je napolju veoma hladno. Nekada, dodatni sloj može učiniti više štete nego koristi. Medjutim, mnogim rasama pasa dobro bi došao još jedan zaštitni sloj.Ponekad, vlasnicima šetnja sa psom po ekstremno hladnom vremenu može biti vrlo uznemirujuća, jer se ne mogu otrgnuti od pomisli da je njihovom ljubimcu možda hladno, uprkos njegovom prirodnom krznu. Budući da je psima neophodno da izadju minimum dva puta dnevno napolje, da obave fiziološke potrebe, i po mogućstvu istrče se i oslobode viška energije, razumljivo je što vlasnici pasa ne žele da ugroze njihovo zdravlje, i kupuju im zimske kapute.

Pored ovoga, u pitanju je i stvar praktičnosti, jer kada je napolju kišno vreme ili sneg, bolje je imati tkaninu koju ćete kući skinuti i osušiti, nego mokar stomačić ili ceo pas, koga morate kupati i osušiti svaki put.

S druge strane, ovakva odluka može biti i stvar pomodarstva. Ako želite da pratite trendove, nema sumnje da ćete svom psu kupiti nov zimski kaputić.

Da li je psu zaista potrebna zimska jakna?

Ukoliko živite u blizini šume ili parka, gde vaš pas može neometano da trči, igra se sa drugim kucama, prevrće i leži na zemlji, i tom prilikom se poprilično pokvasi, u tom slučaju je bolje obući mu jaknu ili kaput. Ako je proprilično hladno, a psi imaju kratku dlaku, i navikli su na kućne uslove, onda je zbog zdravlja takodje bolje izaći napolje sa jaknom, nego bez nje.

Ako ste u dilemi, jednostavno posmatrajte kako se vaš pas ponaša kada ste u šetnji. Ako pas drhti, sporo hoda, pokazuje znake nelagode i hladnoće, ne želi da šeta po takvim uslovima, to je siguran znak da bi mu dodatni sloj dobro došao. Takodje, stariji, kao i veoma mladi, i psi sa nekim zdravstvenim problemima, mogu imati dobrobiti od dodatne garderobe.

Kojim rasama pasa je zaista potrebna?

Manji psi imaju manju površinu za skladištenje temperature od većih pasa, pa je njima potrebnija zimska garderoba. Rase koje spadaju u ovu grupu su: čivave, terijeri, pinčevi, maltezeri. Takodje, psi vrlo vitke gradje poput hrtova, ceniće ako ih utoplite tokom šetnje zimi. Psi koji imaju veoma tanko krzno, ili ga nemaju uopšte zahtevaju da nose zimski kaput.

Nasuprot njih su psi sa dugom i gustom dlakom, koji nemaju potrebu za zimskom odećom. Takodje, tamno krzno apsorbuje više toplote zimi od svetlog. A zapravo, težina kaputa bi mogla da smanji izolaciona svojstva psećeg krzna, pa treba obratiti pažnju na debljinu materijala- da dovoljno greje ali da težina ne optereti
vašeg ljubimca.

Tagovi:
Pročitajte još: