fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ne čekajte da kičma zaboli: Test od samo jednog minuta pokazuje da li imate loše držanje

Sedenje

Nepravilno držanje, poput spuštenih ramena i pogrbljenosti, ne samo da utiče negativno na celokupan fizički izgled, već može da ima i štetne posledice po zdravlje. Pravilan način sedenja ili stajanja je od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja kičme i života bez bolova.

Uobičajen problem današnjice je bol u donjem delu kičme, koji pogađa oko 80 odsto populacije u nekom trenutku života.Terapeut Džuli Dženings je objasnila kako da prepoznate loše držanje tela i njegov uticaj na opšte zdravstveno stanje. U suprotnom rizikujete razne zdravstvene probleme, uključujući bolove u leđima i vratu, probleme s probavom, a dugoročno može doći do ozbiljnijih posljedica koje se pogoršavaju sa starenjem.

Ona objašnjava da dugotrajna ukočenost zglobova i mišića može rezultirati smanjenom pokretljivošću, gubitkom funkcionalnosti i nezavisnosti, artritičnim oboljenjima, respiratornim bolestima, problemima s mokraćnim mehurom i cevima, te povećanim pritiskom na srce i cirkulatorni sistem, piše Mirror.

Jednominutni test

Za proveru kvaliteta držanja, dr Dženings predlaže jednostavan test:

Naslonite potiljak na zid
Postavite pete 15 centimetara od zida
Zadnjica i ramena treba da dodiruju zid
Ako je razmak između vrata i donjeg dela leđa manji od pet centimetara od zida, to ukazuje na dobro držanje. Veći razmak sugeriše loše držanje i potencijalno zakrivljenost kičme.

Dr Dženings naglašava da nije prekasno da poboljšate držanje i preduzmete korake za umanjivanje negativnih posledica lošeg držanja.

Vežbe za bolje držanje

Za poboljšanje držanja preporučuje se:

redovno istezanje, koje jača mišiće i povećava fleksibilnost (vežbe za leđa, vrat i gluteus)
svesno održavanje pravilnog položaja tokom sedenja (uspravno s nogama na podu, kolena pod pravim uglom, uz ravnomjerno raspoređenu težinu tela i očuvanje prirodne izvijenosti kičme.

Tagovi:
Pročitajte još: