NE IGNORIŠI IH: Četiri NEOBIČNA simptoma koja ukazuju na problem sa SRCEM!

Dobro obrati pažnju..

Mnogi ljudi, iz razloga što ne prepoznaju simptome na vreme, dozvole da ugroze zdravlje svog srca, a samim tim i svoj život.

Pored standardnog bola u grudima, obrati pažnju i na ove manje tipične simptome, koji mogu ukazivati da imaš problem:

1. Ekstremno si umorna

Ovde se ne radi samo o umoru kao od manjka sna, već ekstremnom zamoru. Razmislite o tome kako se osećate kada imate grip, s tim što ovo ne prolazi. 

– Mnoge žene ovo odbace pretpostavljajući da nije ništa i da će se osećati bolje, ali u stvarnosti, može biti znak da se radi o tvom srcu – kaže Suzana Stajnbaum, direktor Instituta za srce i vaskularne bolesti iz Njujorka. Razlog tome je manjak kiseonika. 

– Srce se bori da dovede kiseonik tvom telu – navodi Suzana.

2. Natiču ti noge

Naticanje nogu može da se dogodi iz mnogo razloga, kao što su trudnoća, proširene vene ili kada putujete, pa vam je pokretljivost ograničena. Takođe može biti znak hroničnog stanja, gde srce nedovoljno pumpa krv.

– Naticanje takođe može da se dogodi kada se srčani zalistak ne zatvara normalno – kaže Majkl Miler, profesor kardiovaskularne medicine sa Medicinskog fakulteta, Univerziteta Merilend. Neki lekovi za pritisak i dijabetes, takođe mogu izazvati oticanje, međutim, oticanje koje je povezano sa srčanim problemima, praćeno je i drugim simptomima poput umora – dodaje Majkl.

3. Imaš migrene

Nekada je glavobolja samo glavobolja. Ali u nekim slučajevima, redovne migrene sugerišu da nešto nije u redu sa tvojim srcem. Ovo nije sto procentno sigurno, ali teorija ide da se radi o disbalansu nervnog sistema, koji utiče i na srce.

4. Anksioznost, znojenje i mučnina te napadaju u isto vreme

Ovo su klasični simptomi napada panike, ali takođe mogu biti simptomi srčanog napada. Ukoliko su praćeni kratkim dahom, ekstremnim umorom, bolom u grudima koji može (i ne mora) da se proširi na leđa, ramena, ruke, vrat ili grlo, onda je potrebno da ideš odmah u urgentni centar. Ako čekaš više od pet minuta da deluješ, to može da ti smanji šanse za preživljavanjem. Zapravo, oni koji dođu u bolnicu u roku od sat vremena od pojave simptoma srčanog napada, imaju veće šanse od onih koji čekaju.

Preuzeto: Sebija Danas