Ne možete da regulišete INSULIN? Uzmite semenke od bundeve

Delotvornost semenke od bundeve je, u našoj alternativnoj medicini, manje poznata. Mnogi ih jedu, ali nisu svesni da one itekako pozitivno deluju na naš organizam. U slučaju da niste ljubitelj ove namirnice, nakon ovih činjenica, možda je vreme da se to promeni.

Četvrtina šoljice semenki od bundeve bogata je magnezijumom koji je neopohodan za održavanje zdravlja srca. Dovoljno je samo toliko da unesete u organizam, i nadomestiće preporučenu dozu magnezijuma. Kontroliše krvni pritisak, sprečava infarkt, kao i moždani udar.

srčani udar
Foto: Profimedia

Španski naučnici su objasnili da semenke sadrže spojeve koji uspešno ubijaju ćelije raka. Istraživanje takođe pokazuje da žene koje su prošle menopauzu, a svakodnevno jedu semenke od bundeve imaju 23% manji rizik od nastanka raka dojke.

Pošto su bogate cinkom, semenke jačaju imunitet i smanjuju rizik od infekcija, kao što su grip, hronični umor i depresija. Cink je takođe delotvoran za zdravlje prostate, pa tako ima sposobnost iskorenjivanja benigne hiperplazije prostate. Savetuju se muškarcima, jer istraživanja pokazuju da je njihova prostata u manje zavidnom nivou od ženske.

Ako pred spavanje pojedete nekoliko semenki od bundeve, svom telu pružate veće lučenje melatonina i seratonina, hormona neophodnih za miran i čvrst san. Semenke od bundeve takođe mogu poboljšati regulaciju insulina i tako sprečiti komplikacije dijabetesa.

primanje insulina
Foto: Profimedia

U slučaju da ste jedni od onih čija je menopauza praćena jakim bolovima, semenke bundeve su odličan izbor. One regulišu talase vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima. Semenke povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulirišu krvni pritisak.

Semenke imaju antiupalno dejstvo koje ublažava simptome artritisa. U slučaju da bolujete od pomenute bolesti, savetujemo vam da konzumirate oko 30 grama semenki od bundeve i ublažićete simptome.

Preuzeto: srbijadanas.com