fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Nedeljni ručak

Nedeljni ručak - recept

Čorba od blitve i krompira

Sastojci:
• 400 g blitve
• 4 veća krompira
• 1 glavica crnog luka
• 2 čena belog luka
• 80 ml ulja
• 1 koren celera
• 1 l vode
• so, biber

Priprema:

Crni luk očistite i isecite na sitne kockice. Beli luk takođe iseckajte sitno. Krompir oljuštite i takođe ga isecite na manje kockice. U šerpi zagrejte ulje, pa dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša. Ukoliko je potrebno, dolivajte pomalo tečnosti. Dodajte seckani celer, beli luk i krompir. Kratko propržite uz mešanje, pa nalijte vodom. Kuvajte sve zajedno dok povrće ne omekša. Pred kraj dodajte opranu i iseckanu blitvu, pa kuvajte sve zajedno još pet minuta. Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite sve sastojke, tako da se dobije homogena i svilenkasta struktura. Kratko vratite na ringlu, začinite po ukusu, sačekajte da provri i sklonite sa vatre.

Zapečena kremasta pasta sa piletinom u limunovom soku i pavlaci

Sastojci:
• 3 pileća filea
• 1 kašičica ulja
• 2 čena belog luka
• 1 crni luk
• 2 šolje pavlake za kuvanje
• 1/4 šolje pilećeg bujona
• sok od 2 limuna
• kora od 1 limuna
• 450 g makarona
• 2 kašike seckanog peršuna
• 3/4 šolje parmezana
• sveža mocarela

Priprema:

Meso iseckajte na manje komade i propržite na ulju. Posolite i pobiberite. Izvadite meso, pa u tiganj sipajte još mrvicu ulja i dodajte sitno seckani crni i beli luk. Sipajte limunov sok i koricu limuna, pa kratko propržite i dodajte bujon. Dodajte i pavlaku za kuvanje, poklopite i kuvajte dok ne počne da vri. Dodajte so, biber, peršun, parmezan, meso i makarone-koje ste prethodno skuvali. Sipajte u tepsiju i posložite mocarelu preko, kao i još malo parmezana. Pecite na 180°C nekih 10-15 minuta. Gotovo jelo pospite sa još malo seckanog peršuna.

Kolač sa jagodama i orasima-iz tiganja

Sastojci:
• 300 g jagoda
• 1 kašika putera
• 1 jaje
• 50 g šećera + 1 još jedna kašika
• prstohvat soli
• 7 g vanil šećera
• 50 ml ulja
• 100 ml mleka
• 120 g brašna
• 1/2 kašike praška za pecivo
• 30 g oraha

Priprema:

Jagode isecite na četvrtine, a orahe na sitnije komade. Istopite puter, pa dodajte kašiku šećera. Kada se karamelizuje dodajte jagode i kuvajte 5 minuta. Umutite jaja sa prstohvatom soli, šećerom i vanil šećerom. Sipajte ulje i mleko, i sjedinite, pa zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Promešajte dobro. U jagode koje su počele da ključaju dodajte seckane orahe i preko sipajte testo. Poklopite i kuvajte 10-15 minuta. Čačkalicom proverite da li je gotovo. Pomoću namašćenog tanjira ga okrenite i kuvajte još 5 minuta.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: