fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Neurolog tvrdi da je mit da nam je potrebno osam sati sna: Ovo je zapravo minimum

Spavanje

Svaka osoba ima različite potrebe za spavanjem, a ključno je da spavamo dovoljno da se sutradan osećamo odmorno. Ta potreba varira od osobe do osobe – nekima je dovoljno šest sati sna, dok drugima ni deset sati nije dovoljno.

Neurološkinja Aruna Rao, koja priznaje da ona sama spava osam sati noću, kaže da je minimum za noćni san oko pet sati i 45 minuta, ali ne postoji maksimalno preporučeno vreme za spavanje. Međutim, ako neko spava više od devet sati, to može ukazivati na zdravstvene probleme, poput bolesti srca.

Lekari upozoravaju da nedostatak sna može doprineti povišenom krvnom pritisku, lošoj ishrani, gojaznosti i metaboličkim poremećajima kao što je dijabetes. Sa druge strane, preterano spavanje takođe može biti faktor rizika za dijabetes, gojaznost i srčane bolesti, kako navodi Johns Hopkins Medicine.

Kvalitet sna je podjednako važan kao i dužina spavanja. Loš san usled apneje ili partnera koji hrče može imati sličan efekat kao nedostatak sna, ističu stručnjaci, a prenosi Index.hr.

Tagovi:
Pročitajte još: