Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nikada, ali nikada, ne ostavljajte svog psa u automobilu! Zimi je opasno isto kao i leti, postoje razlozi

Pas u kolima

Uprkos želji da svuda vodimo psa, ponekad je bolje da nas on sačeka kod kuće, jer i niske temperature prave probleme i “zamke” koje se najčešće ispoljavaju u malom zatvorenom prostoru.

Mnogi vlasnici pasa žele da svog mezimca vode svuda sa sobom, iako životinji nike dozvoljen pristup u mnogim lokalima zatvorenog tipa.

Zbog toga vlasnici često praktikuju da psa ostave u kolima, pravdajući se da će biti odlutni “samo minut“. Nažalost, i minut u ovakvim uslovima i teškom podnošenju suviše visokih, ali i niskih temperatura, može dovesti do fatalnog ishoda, piše Apetit.rs.

Leto je godišnje doba kada najviše ljubimaca strada zbog greške vlasnika. Iako ostavite psa u hladu, sa uključenom klimom i odškrinutim prozorom, šansa za toplotnim udarom se ne smanjuje previše.

Eksperimentalno je dokazano da temperatura u zatvorenom autu, sa 24 stepeni na suncu, može skočiti i preko 48 stepeni u roku od 20 minuta!

Uzmite u obzir i nemogućnost psa da znojenjem izbacuje višak toplote, već mora ubrzano da diše (što je beskorisno kada se spoljna temperatura približi telesnoj temperaturi životinje).

Da li pas može da ostane u autu zimi?

Naizgled ne postoji nikakva opasnost za psa ukoliko nas pričeka nekoliko trenutaka u autu, ako je napolju zima i niska temperatura. Međutim, u ovom slučaju može da dođe do hipotermije (pada temperature tela psa koja je inače 39 stepeni Celzijusa).

Isto tako, kada temperatura nije drastično visoka ni niska (u jesen i proleće), postoji mogućnost od toplotnog udara zbog naglog zagrevanja vazduha u autu.

Zbog svega ovoga ponavljamo: Ne ostavljajte psa samog u kolima!

Kako prepoznati da pas ima hipotermiju

U slučaju da posumnjate da je pas doživeo toplotni udar, obratite pažnju na sledeće simptome: ubrzano disanje, jezik i sluzokože postaju bele, a kasnije modre, pojačana žeđ i balavljenje, vrtoglavica ili nesvestica, malaksalost, povraćanje, dijareja, epileptični napadi.

Kada je u pitanju hipotermija, ona se najčešće ispoljava preko promrzlina, drhtavica, sporog disanja, malaksalosti i usporenosti.

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma, u najkraćem roku psa odvedite kod veterinara.

Drugim rečima, uprkos želji da naš pas ide svuda sa nama, ponekad je bolje rešenje da nas on ipak sačeka kod kuće.

Tagovi:
Pročitajte još: