fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Noćno znojenje je simptom koji ne bi trebalo zanemariti: Šta nam telo poručuje?

Znojenje

Noćno znojenje je prilično česta pojava koju može da izazove mnogo faktora. Nekada je uzrok pretopla pidžama ili spavaćica, kao i posteljina od gustog tkanja ili topli prekrivač.

Dan ili dva pre nego što se jave jasni simptomi gripa ili prehlade može da se javi povišena temperatura praćena znojenjem. Telo je već počelo da se bori protiv infekcije, ali ovo znojenje obično ne traje duže od jedne ili dve noći.

4. Lekovi

Pojedine vrste lekova, poput antidepresiva, mogu da izazovu noćno znojenje. U farmakologiji ovo nije nepoznata pojava i u uputstvu za korišćenje lekova iz ove grupe, u odeljku u kom se navode nuspojave, noćno znojenje navedeno je kao jedna od posledica uzimanja leka.

Takođe, neki lekovi povećavaju broj otkucaja srca, što dovodi do znojenja.

Antipiretici imaju zadatak da spuste povišenu telesnu temperaturu, ali oni takođe izazivaju znojenje, jer je to prirodni način hlađenja organizma. Setite se, uostalom, koliko puta ste se znojili kad ste bili bolesni.

5. Menopauza

Stanje u kom žensko telo prestaje da proizvodi estrogen i progesteron prati mnogo simptoma, a jedan od njih su valunzi, odnosno talasi vrućine praćeni znojenjem.

Ukoliko ste ušli u menopauzu, velike su šanse da ćete imati iskustvo sa noćnim znojenjem.

6. Nizak nivo testosterona

Slično menopauzi kod žena, nizak nivo testosterona u određenim godinama kod muškaraca može da izazove noćno znojenje. Pad testosterona može da bude i posledica određene farmakološke terapije.

7. Infekcije

Postoje neke vrste infekcija koje mogu da izazovu obilno noćno znojenje. Reuma, limfomi, tuberkuloza, bakterijske infekcije, ali i virus HIV-a mogu da budu praćeni preznojavanjem kad odete na počinak.

8. Hipoglikemija

Kada nivo šećera u krvi previše padne, to može da uzrokuje intenzivno znojenje noću. Ovaj problem često se javlja kod osoba koje imaju dijabetes i koje uzimaju insulin ili oralne lekove za dijabetes.

Preuzeto: telegraf.rs

Foto: Profimedia

Tagovi:
Pročitajte još: