fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Nokti na nogama mogu da ukažu na ozbiljnu bolest, evo na šta treba da obratite pažnju

Stopala

Ako ste primetili da su vam nokti na nogama postali lomljivi ili sporo rastu, možda je vredno provere.

Visok nivo holesterola može da izazove nešto što se zove periferna vazdušna bolest (PAD) – gde se nakupljaju masne naslage i blokiraju arterije. To izaziva promene na na noktima na nogama, jer je protok krvi ograničen na stopala. Grčevi u stopalima i nogama, utrnulost ili promena boje kože mogu signalizirati da nešto ozbiljno nije u redu, kažu lekari Britanske asocijacije za srce.

Kod perifernih vaskularnih bolesti (PVD), krvni sudovi postaju uski, stvrdnuti ili začepljeni – ovo ograničava protok krvi u udove, najčešće u noge i stopala.

Ozbiljna blokada krvi u donjim udovima dovodi do jakih bolova u stopalima i prstima, čak i kada sedite i ne radite ništa. Faktori rizika, osim visokog holesterola, uključuju visok krvni pritisak, dijabetes, gojaznost i fizičku neaktivnost.

PVD može uzrokovati smanjeni rast dlaka na nogama, crvenkasto plavu ili bledu kožu, rane ili čireve koji neće zarastati na nogama i stopalima, debele neprozirne nokte na nogama ili utrnule i teške mišiće. U naprednijim stadijumima, ljudi mogu razviti kritičnu ishemiju udova.

Tagovi:
Pročitajte još: