fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Nova studija otkrila: Peći na drva povećavaju rizik od nastanka artritisa

Artritis

Nova studija sugeriše da izloženost hemikalijama koje oslobađaju peći na drva može da poveća rizik od artritisa.

Kako su istraživači otkrili, grupa hemikalija koja nastaje sagorevanjem drveta, fosilnog goriva ili pečenjem mesa i druge hrane, “snažno je povezana” sa razvojem reumatoidnog artritisa, prenosi “Tajms”.

Čini se da policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), uglavnom utiču na rizik od razvoja bolesti kod pušenja, naveli su oni.

Oko jedan odsto stanovništva ima potvrđen reumatoidni artritis, koji se najčešće pojavljuje između 30. i 50. godine. Oko trećine ljudi je prinuđeno da prekine da radi zbog stanja u kome se nalaze u roku od dve godine od pojave simptoma.

Reumatoidni artritis je najčešći inflamatorni artritis i između dva i četiri puta je češći kod žena nego kod muškaraca. Nakon uzimanja u obzir drugih faktora kao što su fizička aktivnost, ishrana, pušenje, starost, pol i težina, samo jedan PAH, poznat kao 1-hidroksinaftalen, bio je snažno povezan sa većim izgledima za bolest.

Četvrtina učesnika sa najvišim nivoima imala je 80 odsto veću verovatnoću da će razviti reumatoidni artritis od onih u četvrtini sa najnižim nivoima, bez obzira da li su bili sadašnji ili bivši pušači. Pušenje je poznati faktor rizika za artritis, ali istraživači su otkrili da to nije slučaj ako se prvo uzmu u obzir nivoi PAH u telu – što sugeriše da hemikalije leže u osnovi većine tog odnosa.

Tagovi:
Pročitajte još: