Novi kamion za odvoženje smeća u Apatinu

Vozni park Javno komunalnog preduzeća “Naš Dom” iz Apatina od danas je bogatiji za novi specijalizovani kamion za odnošenje kabastog otpada. Ključeve novog „Daf“-a, vrednog 12 miliona dinara, Nedeljku Bračiki direktoru JKP Naš Dom uručio je predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić koji je istakao da je ovo prva kupovina novog vozila nakon 20 godina.

– Dugo sam u opštini i ako dobro pamtim mislim da novi smećar nije kupljen bar 20 godina, niti bilo kakvih drugih većih investicija nije bilo u tom periodu – rekao je Škrbić.

Škrbić je izjavio da će opština nastaviti sa ovakvim aktivnostima, kako bi grad i sela bili čistiji i lepši. Prema njegovim rečima, do kraja godine biće nabavljen još jedan ovakav kamion koji će dopuniti postojeći vozni park JKP kao i kamionska korpa za sečenja i orezivanje drveća koja će služiti i za održavanje javne rasvete.

– Malo je bio duži period nabavke zbog komplikovanosti i specifičnosti samog kamiona, ali uspeli smo da izdvojimo sredstva zajedno sa komunalnim preduzećem kojeg smo osnivač i što je najbitnije, moram da kažem da je komunalnom preduzeće u svakom gradu ogledalo opštinske uprave. Ono što smo se dogovorili pre godinu dana kada smo došli u opštinu, da poboljšamo uslove rada komunalnog preduzeća u Apatinu. Rezultat toga jeste ova kupovina smećara, a ono što opština planira to je kupovina radne “korpe” koja bi uskoro trebala da stigne u JKP “Naš Dom”, a imamo u planu nabavku još jednog smećara tokom godine, a sve ovo je zbog povećanog obima posla koji obavljaju radnici ovog preduzeća- poručio je Škrbić.

Nedeljko Bračika, direktor Javno komunalnog preduzeća Naš Dom je na primopredaji ključeva novog kamiona rekao da će se sa ovim vozilom modernizovati već dotrajali vozni park u JKP i poboljšati usluga koje ovo preduzeće pruža građanima opštine Apatin.

-Kao što vidite to je savremeni, kvalitetan kamion prizvođača DAF, a nadgradnju je izvršilo preduzeće Resor iz Gadžinog Hana. Vozilo košta nešto manje od 12 miliona dinara sa PDV-om i isporučeno je pre 3 dana, tablice su takođe stigle i već od sutra bi ovaj kamion mogao da se stavi u funkciju.

-Sa ovim kamionom dobijamo novi kvalitet rada i kvalitet usluge jer ovo vozilo iza sebe ne prosipa otpad na šta je bilo dosta primedbi u prethodnom periodu. Kao što je predsednik rekao javna nabavka za korpu je završena i očekujemo da će i ona stići za realativno kratko vreme od nekih 10ak dana. Idemo u nabavku još jednog smećara, verovatno buldožera, kamiona, kosačica itd. Pored ovih investicija ulagaćemo novac i u održavanje postojećih sistema i mehanizacije- izjavio je Bračika.

Novi kamion je kapaciteta 16 m3 , opremljen je modernom tehnologijom poput kamera koja prate zadnji deo vozila i drugim senzorima koji vozaču i opslužiteljima stvaraju daleko bolju sliku okoline sa čime se maksimalno smanjuje mogućnost naletanja na neku prepreku prilikom manevrisanja. Novina ove nadogradnje je i povećana sigurnost radnika koji rade na ubacivanju smeće u presu, jer ugrađeni senzori sprečavaju kretanje vozila većom brzinom od 30 kmh.

Ceremoniji primopredaje ljučeva su pored predsednika opštine Milana Škrbića i direktora JKP Nedeljka Bračike prisustvovali predsednica SO Apatin Nika Petrović i načelnik opštinske uprave Nedeljko Vučenović.

Izvor: Radio Dunav