fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Obavezna upotreba dnevnih svetala: Gde se pravilo primenjuje u Evropi?

kola

U skladu sa direktivom 2008/89/ES Evropske unije, upotreba dnevnih svetala na vozilima postala je obavezna u mnogim zemljama Evrope. Ova mera, koja je stupila na snagu sada već davnog 8. februara 2011. godine, ima za cilj poboljšanje vidljivosti vozila tokom dana i smanjenje rizika od saobraćajnih nesreća.

Međutim, pravila se razlikuju u zavisnosti od zemlje, pa je važno biti upoznat sa specifičnostima u svakoj regiji.

Zemlje u kojima je obavezna upotreba dnevnih svetala uključuju Češku Republiku, Estoniju, Finsku, Irsku, Italiju, Litvaniju, Letoniju, Norvešku, Poljsku, Slovačku, Sloveniju, Švedsku i Švajcarsku. Ove zemlje su odlučile da zahtevaju aktiviranje dnevnih svetala tokom vožnje kako bi unapredile bezbednost na putevima.

U nekim zemljama postoji izuzetak od obaveze korišćenja dnevnih svetala. Austrija zahteva upotrebu dnevnih svetala samo za motocikle, dok su ostala vozila oslobođena ovog zahteva. Hrvatska i Kipar takođe zahtevaju upotrebu dnevnih svetala samo za motocikle, dok su ostala vozila obavezna koristiti dnevna svetla tokom zimskog perioda. Mađarska je usvojila pravilo da se dnevna svetla koriste na autoputevima i putevima van naselja. Slično, Rumunija zahteva upotrebu dnevnih svetala samo na autoputevima i putevima van naselja. U Španiji, dnevna svetla su obavezna samo za motocikle, dok su ostala vozila obavezna koristiti dnevna svetla u uslovima smanjene vidljivosti.

Međutim, neke zemlje Evrope nisu uvele obavezu korišćenja dnevnih svetala. Belgija, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugal i Velika Britanija spadaju u ovu kategoriju. U ovim zemljama vozači imaju slobodu da odluče da li će koristiti dnevna svetla tokom dana ili ne, iako mnogi i dalje praktikuju njihovu upotrebu radi povećane vidljivosti i bezbednosti.

Za vozače koji žele da ispunjavaju standarde obavezne upotrebe dnevnih svetala, takođe postoji mogućnost ugradnje specijalnih modula sa LED svetlima. Ova tehnologija omogućava značajne uštede energije u odnosu na tradicionalne halogene sijalice, s mogućnošću smanjenja potrošnje do 95%. Važno je da se prilikom kupovine LED sijalica pažljivo odabiru proizvodi od pouzdanih brendova, jer čak i s oznakom “E” sijalice ne moraju uvek odgovarati propisima.

U zaključku, pravila o obaveznoj upotrebi dnevnih svetala variraju širom Evrope. Dok su mnoge zemlje uvele ovu meru kako bi unapredile bezbednost saobraćaja, druge su ostavile vozačima opciju da sami odluče. Bez obzira na to, bezbednost i vidljivost na putevima ostaju prioritet, a vozači se podstiču da prate lokalne zakone i preporuke radi sopstvene i tuđe bezbednosti.

Tagovi:
Pročitajte još: