Od petka na snazi nove mere u borbi protiv koronavirusa

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.
Kome je ograničeno radno vreme?
Ugostiteljski objekti- kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka, u 17 časova, do ponedeljka, u 5 časova ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka, od 5 do 17 časova.
Ugostiteljskim objektima dozvoljeno je da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.
Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečje igraonice takođe neće raditi od petka, u 17 časova, do ponedeljka u 5 ujutru.
Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.
Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.
U kom periodu rade ostali objekti?
Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti, kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.
Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.
Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova.
Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.
Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.
Profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda.
Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova.
Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.
Sve ove mere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimum, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to videti i u brojevima zaraženih građana koronavirusom.
Komunalna inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mera, koje stupaju na snagu 04. decembra.
Još jednom apeluje se na sve građane da se ponašaju odgovorno i ne okupljaju se u stanovima, privatnim smeštajima, niti u bilo kojim drugim prostorima. Time ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju celokupnu okolinu.
Dobro poznate epidemiološke mere poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, ostaju na snazi.
Poštovanjem svih mera i preporuka čuvamo svoje zdravlje i dajemo svoj doprinos borbi protiv koronavirusa, a čini se da je doprinos svakog građanina sada potrebniji nego ikada.