Održan prvi Švajcarsko-srpski forum o značaju proizvoda sa geografskim poreklom „OriGInal iz Srbije“

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović učestvovala je danas u Skupštini grada Beograda na prvom Švajcarsko-Srpskom forumu o značaju proizvoda sa geografskim poreklom, GI oznake kvaliteta, kao jedinstvenog alata za brendiranje lokalnih zajednica i podsticanje ekonomskog rasta.

Na skupu pod nazivom „OriGInal iz Srbije“ predstavljeni su primeri najbolje prakse iz Švajcarske koja je GI proizvode učinila sastavnim delom kulturne i turističke ponude, kao i mogućnosti partnerstva sa privatnim sektorom u promociji autentične hrane i rukotvorina sa našeg podneblja.

Obraćajući se prisutnim učesnicima gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović je istakla da smo kao lokalna samouprava prepoznali jedan ovakav pristup te smo u cilju realizacije nekoliko različitih mera krenuli da radimo i na geografskoj zaštiti porekla proizvoda na različite načine.

„ S jedne strane krenuli smo od realizacije po projektu u oblasti kulture, da između ostalog sačuvamo kulturno nasleđe našeg grada, a isto tako da uključimo obrazovne institucije u smislu različitih istraživačkih delatnosti. Da prvi saznamo sami ko smo, šta je to naša tradicija, šta su sve tradicionalni proizvodi, i da ih na taj način uz ova istraživanja na odgovarajući način  afirmišemo.

Pored toga  uključili smo obrazovne institucije u proces izrade tradicionalnih proizvoda kao što je Somborski sir u Poljoprivrednoj školi, kao što je zaštita Staparskog ćilima u Osnovnoj školi u Staparu, kao što je Srednja ekonomska škola koja će proizvoditi Somborske listare, ubuduće naš zaštićeni proizvod.

Pored toga kroz mere populacione politike osnivamo Agrobiznis centar koji je zapravo nastao u cilju zadržavanja mladih u našoj sredini, gde smo prepoznali potrebu mladih da reše svoje stambeno pitanje i započeli akciju kupovine kuća u seoskim mesnim zajednicama i Agrobiznis centar treba zapravo da bude mesto gde će oni sticati znanje i veštine proizvodnje zaštićenih geografskih proizvoda“ istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović  i dodala da je na lokalnoj samoupravi da prati sve ove procese i da sve poteškoće koje u tom procesu dolaze na odgovarajući način i određenim merama prevazilazi.

Na skupu su pored gradonačelnice Sombora govorili i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, NJ.E. ambasador Švajcarske u Srbiji Philippe Guex, kao i predstavnici proizvođača autentičnih srpskih proizvoda, a skup je otvorio  Vladan Vasić član UO NALED-a i gradonačelnik Pirota.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću