Održana sednica Štaba za vanredne situacije

Danas je održana sednica Štaba za vanredne situacije opštine Kula na kojoj je konstatovano da na teritorije opštine Kula ima 14 lica u samoizolaciji i da su 3 lica pozitivno na korona virus i da je do sada na teritoriji opštine Kula testirano 1026 lica za 2 meseca.
Komadant Štaba Damjan Miljanić je obavestio prisutne da su poslate preporuke za rad bazena i spa centara, kao i da se će biti uvedene mere zaštite u javnom prevozu, kao i da se školske hale ustupaju klubovima na korišćenje. Takođe je istakao da je uočen problem održavanja mature, i da će shodno tome biti upućene preporuke školama.
Preporuke za rad bazena i spa centara
Opšta pravila ponašanja zaposlenih i korisnika:

  1. Zaposleni i korisnici spa & wellness centara moraju biti bez simptoma koji ukazuju na COVID-19 (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa).
  2. Održavanje međusobne fizičke udaljenosti u svim prostorijama objekta, kao i u vodi bazena, od najmanje dva metra u svim pravcima. Broj osoba kojima je dozvoljen boravak u bazenu, u prostoru oko bazena i uspazoni izračunati tako da seomogući održavanje preporučene udaljenosti.
  3. Preporučuje se nošenje maske tako da maska prekriva nos, usta i bradu, osim u prostoru oko bazena, u bazenima i u spa zoni jer se u vlažnoj sredini maska brzo ovlaži i nema zaštitnu ulogu. Zato je tokom boravka pored bazena, u bazenima i u spa zoni posebno važno održavati preporučenu fizičku udaljenost od najmanje dva metra u svim pravcima. Rukavice se preporučuju zaposlenimau obavljanju poslova pri kojima su se i ranije koristile.
  4. Pojačati higijenu ruku i ličnu higijenu: učestalo pranje ruku vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi uz završnu dezinfekciju, obavezno korišćenje toaleta pre korišćenja bazena, obavezno tuširanje pre ulaska i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje postavljenih dezobarijera pre ulaska u bazen, nošenje kape. Postaviti obaveštenje o obavezi pranja i dezinfekcije ruku, kao i uputstva za pravilno pranje ruku.
  5. Ne preporučuje se okupljanje i zadržavanje u većim grupama.
  6. Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih. Zaposleni treba svakodnevno bar dva puta dnevno da mere temperaturu i proveravaju da li imaju neki od simptoma COVID- 19, a posebno pre dolaska na posao. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na COVID-19 zaposleni treba da ne dolazi na posao i da se javi lekaru u nadležnom domu zdravlja.
  7. U situaciji pojave oboljenja COVID-19 kod zaposlenog, direktor/upravnik je u obavezi da o tome odmah obavesti epidemiologa nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi daljeg postupanja.