Održana tribina „Kako prepoznati nasilje i na koji način reagovati“

Večeras je u Kuli održana tribina „Kako prepoznati nasilje i na koji način reagovati“. Posebno je naznačena uloga koju imaju nadležne institucije i ustanove, kako bi se rešile ili ublažile posledice raznih vrsta nasilja. Tribina je privukla veliki broj žena, a pored tipova nasilja, govorilo se i o tome koji su razlozi za to, kao i o tome kome se žrtva može obratiti za pomoć ukoliko se nađe u takvoj situaciji. O ovoj gorućoj temi najpre je govorila direktorica Centra za socijalni rad Kula, Gordana Vakula, koja je istakla položaj i ulogu Centra za socijalni rad, kao i važnost angažovanosti svih učesnika u borbi protiv nasilja.

Što se tiče nekih karakteristika porodičnog nasilja u 2019. godini, ona je navela da je 79 žrtava ženskog pola, a 21 muškog pola, te da se većina slučajeva odnosi na nasilje u partnerskim odnosima. “Važno je istaći da se broj žrtava nasilja u odnosu na 2014. godinu skoro utrostručio što znači da su zbog medijske kampanje, raznih tribina i razgovora sa ženama, građani i građanke ohrabrene da prijave svoj slučaj institucijama, koje su međusobno umrežene“, kaže Vakula.

Prema rečima pedijatra Doma zdravlja Kula, Ljiljane Beronje koja je ujedno i deo Tima za zlostavljanu decu, novembar je posvećen borbi protiv nasilja nad ženama ali i nad decom, koja je najbolnija tema kada je reč o vrstama nasilja. Ona je poručila da je veoma važna primarna prevencija odnosno društvena osuda čina nasilja, ali i konkretna podrška detetu koje trpi nasilje, kao i rad sa porodicom u kojoj se nasilje dešava.

Pored Gordana Vakule i dr Ljiljane Beronje, prisutnima su se obratili Milena Ćosović Bošnjak, zastavnik 1. klase policije Policijske ispostave Kula, zamenik Osnovnog javnog tužioca Vrbas Jasmina Đurović, direktorka Sigurne kuće Sombor Tamara Rudić Savović.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je pozdravio sve učesnike tribine i rekao da je potrebno ohrabriti građane da reaguju na svaki oblik nasilja.

Izvor: kula.rs