fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Opasno skrolovanje: Naučnik objasnio šta se dešava s mozgom čoveka, a šta tinejdžera dok gledaju TikTok

Skrolovanje

U današnje vreme, kada brzina informacija prevazilazi brzinu svetlosti, pojavio se novi termin koji bi lako mogao da postane reč godine : “TikTok mozak”. Da, dobro ste pročitali. Ovaj fenomen, koji se može opisati kao turbo verzija onoga što bi stručnjaci nazivali “kratkim rasponom pažnje”, uveliko intrigira stručnjake širom sveta. Ali šta se zapravo dešava u našim mozgovima dok besomučno skrolujemo po TikToku, gledajući smehotresne klipove, modne izazove, recenzije proizvoda i video-zapise s macama?

Da bi osvetlio ovu misteriju, dr Patrik Porter, stručnjak za neuronauku i osnivač aplikacije BrainTap. Dr Porter, čovek koji je mozak proučavao više od tri decenije, dao je fascinantnu uvid u ono što se dešava iza kulisa naših umova za Pure Wow.

“Imate li prijatelja koji deluje malo nervozno, kao da nema koncentraciju dužu od dva minuta? Vrlo verovatno je da pati od TikTok mozga,” objašnjava dr Porter. Ovaj termin opisuje promene u mozgu koje nastaju zbog čestog korišćenja ove platforme. “Karakteriše ga smanjen raspon pažnje, sličan onom kod zlatne ribice, i povećana potreba za trenutnim zadovoljstvom,” dodaje on.

Šta se dešava u mozgu

Ali, šta se tačno dešava u mozgu? Naš mozak, izložen brzom nizu vizuelnih i slušnih stimulacija, ispušta dopamin u odgovoru na zabavne elemente svakog TikToka. Međutim, nije sve u dopaminu – TikTok takođe izaziva oslobađanje adrenalina, serotonina i oksitocina, u zavisnosti od tipa sadržaja.

Dr Porter upozorava da ovakav “biomehanički odgovor” na TikTok može negativno da utiče na naše obrasce spavanja i kvalitet sna. “S jedne strane, izloženost TikToku može da poboljša našu sposobnost brze obrade informacija i multitaskinga, ali s druge strane, smanjuje našu sposobnost za duboki fokus i trajnu pažnju,” kaže on.

Tinejdžeri ranjiva kategorija

Zabrinjavajuće je i to što je mozak tinejdžera, koji je još uvek u razvoju, posebno ranjiv na efekte TikToka. Studije su pokazale da upotreba TikToka kod mladih može dovesti do gubitka pamćenja, depresije, stresa i anksioznosti.

Dr Porter napominje da TikTok utiče i na samu prirodu mozga:. “Za razliku od prethodnih generacija, koje su skladištile određene informacije u memoriji, sadašnja generacija mladih više koristi svoj mozak kao pretraživač, a ne kao tradicionalni sistem za čuvanje činjenica,” objašnjava on. Ova promena se događa jer je svest o tome da su informacije lako dostupne na internetu, pa se mozak sve više fokusira na to kako pristupiti informacijama, umesto da pamti konkretne detalje.

Šta da preduzmete

Pa, šta je suština svega ovoga? Dr Porter savetuje: “Pročitajte knjigu umesto da neumorno skrolujete. Šetajte bez telefona u ruci. Razgovarajte sa nekim licem u lice.” Ukratko, postoji čitav svet izvan granica vašeg digitalnog uređaja, bogat dopaminom i avanturama punim oksitocina, koji čeka da ga istražite.

Zato sledeći put kada se uhvatite kako satima gledate TikTok, setite se da vam mozak možda viče za promenom scene. I ne zaboravite, svet je pun čudasa koja se ne mogu svesti na ekran vašeg telefona!

Tagovi:
Pročitajte još: