Opština Apatin investirala 28 miliona evra

Po različitim osnovama iz budžeta i sredstava Pokrajine u opštini Apatin je ove godine investirano oko 28 miliona evra, istakao je Milan Škrbić, predsednik opštine, na konferenciji za medije. On je istakao da je aktuelna vlast zatekla teško stanje u budžetu ali da je ono prevaziđeno bez uzimanja bilo kakvih kredita te da se u narednoj godini planira realan budžet od jedne milijarde dinara.

-Iduće godine planiramo samo kapitalne, krupne investicije, poput projekta za Lučko područje, gde se trebaju nasuti tri kasete peskom površine 35 hektara što nije mala investicija jer samo nasipanje jedne kasete je dva miliona evra-rekao je Škrbić. Drugi idejni projekat izgradnje Luke obaloutvrde dužine 1060 metara prema obećanju biće finasiran iz sredstava Republičkog budžeta. Raspisaće se međunarodni tender, a ceo posao vodiće Agencija za luke. Verujem u projekat Luke i to nije marketinški potez već realnost te očekujem krajem naredne godine i prvi ašov. Takođe je nadležnom Ministarstvu upućen predlog za revitalizaciju pruge koja je svojevremno ugašena zbog nerantabilnosti. Cela Slobodna zona da bi bila opremljena potrebna je i pruga-istakao je Škrbić, dodajući da će naredne godine biti još nekih manjih projekata, poput rekonstrukcije marine, dodatnih radova na gradskoj plaži, zavšetak zemene azbestnih cevi sa krajnjom Karađorđevom ulicom, nastavak rada na kanalizacionoj mreži, posebno u selima, rekonstrukcija pojedinih trotoara i drugo.

U ovoj godini završeno je ili je započeto dvadesetak projeketa.-Posebno je važan potisni vodovod kao faza u izgradnji prečistača otpadnih voda. Sa Mađarskom u partnerskim odnosima je dogovorena saradnja oko idejnog projekta i izgradnje samog objekta prečistača voda jer su ovoj zemlji pristupni fondovi nadohvat pošto je članica EU a za ovakve projekte sredstva se često opredeljuju-rekao je Škrbić. On je još naveo da će jaslice biti završene iduće godine, da je uređena ulica Petefi Šandora, izvršen remont crpnih stanica koje se godinama nisu obnavljale, rešeno pitanje sliva Dunavca koji je važan zbog odvoda atmosferskih voda iz polovine grada,

-Ove godine je samo u zdrastvo uloženo 40 miliona za rekonstrukciju Doma zdravlja u Apatinu i stanica u zdarstvenih u selima.Plan je da se u zgradu Doma zdravlja izgradi lift. Kupili smo sanitet iz sopstvenih sredstava, rešen je dug državne apoteke Doma zdravlja u visini 70 miliona dinara, najavljujući dalja ulaganja u zdrastvo. Osvrnuvši se na oblast sporta predsednik Škrbić je podvukao da se prvi put ove godine sredstva sportskim klubovima dodeljuju po osnovu konkursa umesto poziva i naredbe telefonom. Obnovljeni su pojedini sportski tereni, uvedene teretane na otvorenom.

Uz ove pozitivne pomake Škrbić je ipak istakao da nisu zadovoljni što nije otvoreno više fabrika ali da očekuju da će opremanjem Lučkog područja investitori biti zainteresovaniji za Apatin, koji je na neki način „slepo crevo“ a Dunav je izlaz. Ne očekujemo da će pruga brzo da se uradi jer je to investicija od 15 miliona evra, jer samo kilometar košta 800 hiljada. Značajno je da će Luka u Apatinu biti jedina u državnom vlasništvu te se stoga očekuje pojačan interes države što je za Apatin dobro-rekao je na kraju Škrbić.

Izvor: Radio Dunav