Opština Kula dobija Savetovalište za rani razvoj i rehabilitaciju novorođenčadi, odojčadi i dece

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić, rukovodilac odeljenja za društvene delatnosti Dragana Potpara i direktor Udruženja za pomoć MNRO „Plava ptica“ Marko Košutić, predstavili su danas građanima opštine Kula Savetovalište za rani razvoj dece. U okviru Savetovališta, zahvaljujući podršci opštine Kula i Ministarstvu za demografiju i populacionu politiku, dostupne su dve nove besplatne usluge za roditelje u opštini Kula: škola za roditelje i usluge patronažne sestre.  Predsednik opštine se  lično zahvalio osoblju koje se angažuje na ovom poslu. Prema njegovim rečima, ovo je usluga koja je nedostajala našoj Opštini i u budućnosti će se ona sigurno proširivati.Predsednik je rekao da su danas obiđene dve porodice, kako bi dobili potvrdu da novi sistem dobro funkcioniše, kao i da su porodice zadovoljne sa uslugom koja im se pruža

„Na svoje lično zadovoljstvo i zadovoljstvo svojih saradnika, uverili su nas da su veoma srećni, što imaju takvu uslugu, a da je medicinsko osoblje, koje je angažovano na ovom poslu zaista posvećeno, stručno i da doprinosi olakšavanju tih prvih dana roditeljstva“, istakao je predsednik Opštine.

Rukovodilac odeljenja za društvene delatnosti Dragana Potpara je istakla da se Opštinska uprava, u saradnji sa Ministarstvom, poslednjih godina, a posebno poslednjih godinu dana, trudi da sprovodi niz mera, kako bi poboljšali natalitet u našoj Opštini i olakšali roditeljima prvi period uz decu, a nova mera je upravo mera patronaže. Potpara je naglasila da je kupljeno i novo vozilo u te svrhe i da se krenulo sa organizacijom škola za trudnice na nivou cele Opštine.

Na kraju se obratio i direktor Udruženja za pomoć MNRO „Plava ptica“ Marko Košutić, koji je rekao da je ideja projekta da se svaki roditelj oseća dovoljno sigurno, dovoljno podržano da može da se upusti u roditeljstvo i da zna da će lokalni sistem da ga podrži od momenta kada se ostane u drugom stanju do rođenja bebe.

„Ono što nam olakšava rad je to što u Savetovalištu imamo 2 defektologa, fizioterapeuta, koji sprovodi terapiju po Vojti koja se radi sa novorođenčadi, 2 sestre koje rade patronažni rad, a ono što je novina je da ćemo svi pružati svoje usluge i na terenu“, istakao je Košutić.

Izvor: kula.rs