fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Orašasti plodovi smanjuju rizik od svih bolesti

Procena lekara i nutricionista je da redovna konzumacija orašastih plodova smanjuje rizik od svih vrsta potencijalno fatalnih oboljenja za 20%!

Grupa istraživača sa Dejna-Faber instituta za rak bolnice Brigam i Harvarskog fakulteta javnog zdravlja, objavila je rezultate svog proučavanja u prestižnom časopisu New England Journal of Medicine. A to istraživanje utvrdilo je sledeće: ljudi koji svakodnevno pojedu šaku orašastih plodova imaju 20% manji rizik, tokom 30 godina, da će umreti od bilo kakve bolesti. Pored toga, redovni potrošači orašastih plodova bili su u proseku mršaviji od onih koji ih ne jedu. A taj podatak svakako treba da ublaži strepnju onih kojima je sugerisano da se od konzumacije orašastih plodova može ugojiti…
Da bi došli do svojih rezultata, istraživači su proučili podatke iz dva opsežna, dobro dokumentovana naučna istraživanja; prvo je pratilo 76464 žene tokom tridesetogodišnjeg perioda, a drugo 42498 muškaraca tokom 26-godišnjeg perioda. Učesnici proučavanja su popunjavali upitnike svake dve godine. Jedno od pitanja u svakom upitniku bilo je i koliko često konzumiraju orašaste plodove, u količini od 30 grama (što se smatra jednom porcijom)…
Istraživači su utvrdili da su pojedinci, koji su jeli po jednu porciju (30g) orašastih plodova manje od jednom nedeljno, imali su 7% manju ratu smrtnosti od proseka; oni koji su jeli jednu porciju orašastih plodova jednom nedeljno imali su 11% manju ratu smrtnosti od proseka; oni koji su konzumirali orašaste plodove dva do četiri puta nedeljno, 13% manju ratu smrtnosti; pet do šest puta nedeljno, 15% manju ratu. A najveće smanjenje rizika od smrti usled neke bolesti imali su oni koji su jeli orašaste plodove sedam ili više puta nedeljno – 20%! Pod orašastim plodovima, u istraživanju su se podrazumevali: orasi, lešnici, bademi, brazilski orasi, indijski orasi, makadamija, pinjoli, pistaći i hikori oraščići. 
Smanjenje rizika se odnosilo na sledeće potencijalno fatalne bolesti: rak, srčana oboljenja, moždani udar, dijabetes. Smanjenje rizika naučnici su pripisali poboljšanju odnosa “dobrog” i “lošeg” holesterola u krvi, smanjenju oksidativnog stresa, smanjenju upalnih procesa, redukovanju masnih naslaga i smanjenju rezistencije na insulin. Vođa proučavanja, dr Čarls Fuks, zaključio je: “Najveća dobrobit (konzumacije orašastih plodova) bila je smanjenje 29% u učestalosti srčanih oboljenja, koja su najveći ubica u Americi. Ali, primećeno je i značajno sniženje, od 11%, rizika od smrti od raka”.
 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: