Osnovana Radna grupa čiji je cilj da realizuje prve geotermalne elektrane u Vojvodini

U osnivanju Radne grupe za unapređenje realizacije razvoja projekata geotermalnih elektrana na teritoriji AP Vojvodine, na poziv Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i francuske kompanije ES Geothermie, učestvovao je i Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.
Ova radna grupa pred sebe je postavila cilj da realizuje prve geotermalne elektrane i snabdevanje sistema daljinskog grejanja i industrije iz postojećih vojvođanskih geotermalnih potencijala, navodi se na sajtu Opštine Vrbas.
Кako je rečeno, aktivnosti ovog tela temelje se na Memorandumu o razumevanju potpisanim između Pokrajinske vlade i francuske kompanije ES Geothermie u martu 2017. godine, na osnovu koga je prilikom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona našoj zemlji potpisan protokol o daljoj saradnji u cilju realizacije ovog projekta.
Članovi radne grupe postali su i: Nataša Lazarević, IEL OIE Balkan Renewable Energy; Žan Žak Graf (Jean Jacques Graff), direktor kompanije ES Geothermie; Justine Mouchot, rukovodilac na projektu GOSPEL; Danijela Radoš, Rudolf Tot i Slavoljub Arsenijević iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj; Milan Popović iz NIS Gazproma; Ivana Demić iz Naučno tehničkog centra NIS Naftagas; Bojan Bogdanović iz EBRD-a, Miroslav Ćićulić, direktor Toplane Кikinda i Davor Andrašić, rukovodilac Subotičke toplane.
– Opština Vrbas ima veliki geotermalni potencijal i to nas je preporučilo za članstvo u ovom telu. Nadamo se da će nova, moderna rešenja korišćenja ove energije biti izvodljiva i u našem slučaju, te da ćemo u budućnosti geotermalno bogatstvo moći koristiti u korist građana opštine Vrbas. U oblasti energetske efikasnosti svi nas prepoznaju i želimo da jednu od vodećih uloga imamo i u savremenom korišćenju geotermalnih potencijala – rekao je nakon sastanka Glušac.

Foto: Elena Yakusheva/shutterstock.com

Preuzeto: eKapija