fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ostrvo u Egejskom moru je prvo na svetu koje u potpunosti reciklira sav svoj otpad

More

Između Rodosa i Kosa, u ahipelagu Dodekanez u Egejskom moru, nalazi se grčko ostrvo nestvarne lepote Tilos. I nisu samo kristalno čisto more i starinske kamene kuće, sjajna hrana i paleontološke iskopine ono što čini ovo ostro očaravajućim, već i činjenica da je upisano na mapi sveta kao prvo ostrvo sa “zero waste” sertfikatom.

To znači da je reč o prvom ostrvu na pleneti koje je ukinulo kante za đubre, kontejnere i deponije, a preko 80 odsto sortiranog otpada ide na reciklažu. Takođe, Tilos je od pre nekoliko godina ostrvo koje pokriva skoro 100 odsto svojih energetskih potreba iz obnovljivih izvora.

Kako funkcioniše Just Go Zero sistem?

Svaki od 500 stanovnika sa svojim domaćinstvom, a ima ih oko 350, učestvuje u programu Just Go Zero sortiranjem kućnog otpada u materijale koji se mogu reciklirati, materijale koji se ne mogu reciklirati i biootpad. Sistem je organizovan kao sakupljanje od vrata do vrata određenim danima u nedelji uz pomoć posebnih kesa za selekciju otpada sa QR kodom.

One se potom odvoze u savremeni reciklažni centar gdes se otpad sortira i priprema za reciklažu, kompostiranje ili šalje na spaljivanje. Svoj doprinos inicijativi zero otpada građani mogu pratiti na mobilnoj aplikaciji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zero Waste Bali ® (@zerowastebali)

Čak i tokom letnjeg perioda kad ostrvo opsedne oko 13 hiljada turista, oni uspevaju da se drže svog programa, što je dovelo do toga da za samo dve godine Tilos smanji stopu odlaganja na deponiju sa 87 procenata na nulu!

Energetski nezavisno

Na Tilosu je izgrađena prva hibridna elektrana u Grčkoj. Električna energija iz vetrogeneratora i solarnih generatora se skladišti u baterijama. To čini ostrvo, sa nešto više od 500 stanovnika, potpuno samodovoljnim u pogledu energije.

Profimedia
Saradnja lokalnih vlasti i zajednice

Naravno svi navedeni programi podrazumevaju tesnu saradnju lokalnih vlasti, privrede i stanovnika, koji su promenili i prilagodili svoje navike i svakodnevni život inicijativama zajednice.

Ostrvo je postalo zelena tačka na Mediteranu kroz pionirske poduhvate za instaliranje obnovljive energije i upravljanje komunalnim otpadom. Inicijative su dobri primeri kako smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu na lokalnom nivou.

Tagovi:
Pročitajte još: