fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ova hrana doprinosi dugovečnosti i zdravlju kože, a jača i mozak

Povrće

Ako želite da usporite starenje, to bi moglo biti jednostavnije nego što mislite. Postoji hrana koja podstiče mladalački sjaj, poboljšava dugovečnost i jača kognitivnu funkciju.

Stručnjaci se slažu da povrće, zdrave masnoće, mahunarke, orašasti plodovi, fermentisana hrana i voće sadrže prave komponente za osiguravanje odgovarajućih hranjljivih materija. Zato podstiču ljude da dodaju ovih šest namirnica svojim obrocima.

Povrće

Među povrćem se ističe tamnozeleno povrće, koje je prepuno visokih nivoa vitamina A i C, minerala, vlakana, nitrata i bioaktivnih materija. Što je povrće tamnije, to sadrži više hlorofila, koji štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju starenje. Takođe, sadrži antioksidanse koji se nazivaju lutein koji osigurava hidrataciju i elastičnost za zaštitu od oštećenja uzrokovanih suncem.

Zdrave masnoće

Biljna ulja sadrže masne kiseline, mononezasićene masti i antioksidanse. Kokosovo ulje sprečava pojavu staračkih pega, a ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži skvalan koji podstiče hidrataciju kože.

Maslinovo i ulje avokada pomažu u smanjenju rizika od razvoja Alchajmerove bolesti i demencije. Konzumacija ploda avokada, zahvaljujući vitaminu A, pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, što je važno za blistav izgled.

Mahunarke

Mahunarke sadrže vlakna, proteine, minerale, složene ugljenohidrate, vitamin B i pomažu u podržavanju kognitivnih funkcija.

Pasulj sadrži antocijanine i izoflavone koji se bore protiv preranog starenja uzrokovanog ultraljubičastim zracima i upalom.

Sočivo i slanutak podstiču proizvodnju kolagena, što obezbeđuje zdravu i sjajnu kožu. Saponini i fitosteroli u mahunarkama takođe pomažu u sprečavanju bora.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi osiguravaju proteine, antioksidanse, vitamine, minerale i nezasićene masti. Bademi imaju vitamin E koji štiti kožu od UV zraka, obnavlja tkiva i pomaže joj da ostane hidrirana.

Orasi imaju omega-3 masne kiseline koje jačaju membrane ćelije kože i štite od oštećenja uzrokovanih izlaganjem sunčevim zracima. Sadrže polifenole koji osiguravaju visok nivo antioksidansa.

Brazilski oraščići sadrže omega-3 masne kiseline, ali i selen koji povećava elastičnost kože. Glutation u njima pomaže regenerisati vašu kožu i sprečiti bore.

Semenke nara se vekovima koriste kao prirodni lek. Prepune su vitamina C i antioksidansa koji pomažu u smanenju upala i sprečavaju štetu od slobodnih radikala.

Fermentisana hrana

Fermentisana hrana nastaje kontrolisanim rastom mikroba te ima anti-age, protivupalni, antidijabetički i antialergijski učinak. Fermentisana hrana uključuje kefir, hleb od kiselog testa, kiseli kupus, kimči i kombuhu.

Voće

Papaja je superhrana koja je puna antioksidansa i vitamina A, C, K i E. Osim antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala, ovo voće sadrži enzim nazvan papain koji ima protivupalna sredstva koja pomažu u usporavanju starenja.

Konzumiranje voća takođe pomaže vašem telu u uklanjanju mrtvih ćelija kože. Borovnice su pune vitamina A i C. Takođe, imaju specifičan antioksidans koji se zove antocijan, koji štiti kožu od sunca, stresa i oštećenja kontrolišući upalni odgovor tela, što sprečava gubitak kolagena.

Voće takođe pomaže u smanjenju gubitka vida usled starenja, piše Daily Mail.

Tagovi:
Pročitajte još: