Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ove nedelje pripremamo

Recept

Italijanska čorba od belog luka

Potrebni sastojci:

  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • par štapića celera
  • 1 paprika
  • 2 l vode
  • 2 crvena luka
  • 1 praziluk
  • 1 ceo beli luk (10 čenova)
  • 1 kašičica kumina 
  • 700 g krompira 
  • 100 ml pavlake za kuvanje 
  • 3 kašike ulja 
  • 2 kašike brašna
  • peršun

Za dekoraciju:

  • hleb
  • maslinovo ulje
  • so, začinska paprika

Priprema:

Isecite luk, šargarepu, celer i papriku na krupnije komade, pa stavite u šerpu i prelijte vodom. Posolite i kuvajte dok ne provri, a zatim još 15 minuta. Procedite da dobijete bujon od povrća. Isecite ljubičasti luk, praziluk i beli luk. Prorpžite, posolite i začinite kuminom. Sipajte u šerpu, dodajte i krompir, pa prelijte bujonom od povrća. Kuvajte dok krompir ne omekša. Dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte još 5-7 minuta. Štapnim mikserom sve sjedinite. Na ulju propržite brašno, pa sipajte u čorbu. Mešajte da ne ostanu grudvice. Na kraju dodajte iseckani peršun. Hleb isecite na kockice, pa propržite na maslinovom ulju. Posolite i začinite crvenom paprikom. Sipajte u tanjir i preko stavite krutone koje ste napravili. 

Ćufte u sosu od limuna

Potrebni sastojci:

  • 500 g mlevene junetine
  • 125 g pirinča
  • 1 jaje
  • 1 glavica fino iseckanog crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • velika veza peršuna (podeljena na dva dela)
  • so, biber

Sastojci za sos:

  • 2 jajeta
  • 1 limun
  • 125 g maslaca

Priprema:

Pomešajte sastojke za ćufte sa polovinom sitno iseckanog peršuna. Od dobijene smese formirajte loptice prečnika 2,5 cm. Stavite malo vode u šerpu i maslac pa kada se otopi spuštajte loptice pažljivo. Ako je potrebno dodajte još vode, da ćufte ogreznu. Kuvajte ih 20 minuta, a zatim ih izvadite iz šerpe. U posebnoj činiji mikserom umutite jaja i postepeno, dodajite limunov sok. Naspite ga u tečnost u kojoj su se kuvale ćufte. Mešajte dok se sos ne zgusne, pa dodajte preostao peršunov list. Vratite ćufte u sos i protresite šerpu.

Hrskavi štapići sa maslinama

Potrebni sastojci:

  • 600 g brašna
  • 350 ml tople vode
  • 10 g suvog kvasca
  • 100 g maslina
  • 50 g parmezana
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičisa soli
  • 1 kašičica šećera
  • susam, semenke lana
  • 1 jaje

Priprema:

U činiju sipajte kvasac pa mu dodajte mlaku vodu, so, šećer i ulje. Pomešajte sastojke, lagano im dodajte brašno, pa potom umesite dok ne dobijete glatko testo. Testo pokrijte i ostavite najviše sat vremena, ali vodite računa da se ne udvostruči. Nakon toga još malo ga premesite, pa oglagijom razvucite u pravougaonik. Na donju polovinu testo pospite seckanim maslinama i parmezanom. Preklopite gornjom polovinom. Isecite ga na trake oko 1 cm širine. Uvrćite ih oko ose držeći za krajeve i ređajte na pleh, prethodno obložen pek papirom. Umutite jaje i premažite štapiće, pa ih pospite susamom i semenom lana. Pecite na 200 C 15 do 20 minuta dok lepo ne porumene.

Baunti torta bez pečenja

Potrebni sastojci:

  • 500 g kakao keksa 

Za fil:

  • 500 g krem sira 
  • 300 ml slatke pavlake 
  • 150 g šećera 
  • 50 g kokosa 

Za glazuru:

  • 200 g čokolade 
  • 100 ml mleka 

Priprema:

Poređajte keks u kalup, pa umutite krem sir sa šećerom, dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite. Sipajte kokos i promešajte. Zatim pola fila sipajte preko keksa, pa još jedan red keksa, pa preostali fil. Stavite u frižider na pola sata. Pomešajte mleko i čokoladu i istopite. Prelijte preko fila. Vratite u frižider na još pola sata. 

 

Tagovi:
Pročitajte još: