fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ove nedelje pripremamo – Posni ručak

recept

Krem supa

Potrebni sastojci:
• 2 krompira
• šaka graška
• šaka seckane šargarepe

Priprema:

Skuvajte povrće zajedno, a zatim ga ispasirajte u blenderu ili secku. Dodajte malo vode u ispasiranu masu, razredite, a zatim vratite u vodu u kojoj se povrće kuvalo. Dodajte malo soli ili vegete po ukusu, ostavite da se kuva još 2-3 minuta, i vaša supa je gotova.

Manastirski pirinač

Potrebni sastojci:
• 1,5 šolja pirinča
• 1 glavica crnog luka
• 1 veća crvena ili zelena paprika
• 10 crnih maslina
• 1 šargarepa
• 2 kašike paradajz pirea
• 1 manja tikvica
• 150 g pečuraka
• so
• 100 ml ulja
• peršun
• 1 kašika suve nane

Priprema:

Operite pirinač i procedite ga. Prelijte ga vrelom vodom u odnosu 1:2 i ostavite da vri, dok ne apsorbuje tečnost. U posebnoj, većoj posudi zagrejte 80-100 ml ulja i zapržite redom iseckan luk, šargarepu i papriku isečene na kocke i pečurke isečene na kriške. Čim omekšaju dodajte masline, tikvicu isečenu na sitno i začinite sa malo soli, a možete da dodate i biber po ukusu. Dodajte paradajz pire, a nakon što povrće omekša, dodajte pirinač i promešajte. Dodajte začine po ukusu i čim je pirinač potpuno gotov, sklonite sa ringle. Pospite odozgo iseckan peršun i služite.

Posne ćufte od starog hleba i leblebija

Potrebni sastojci:
• 5 kriški hleba
• 2 oljuštena krompira
• peršun
• 1 kašika tucane paprike
• 2 glavice crnog luka
• 200 grama leblebija
• 1 kašika mešavine začina
• pola male kašike sode bikarbone
• 2 čenja belog luka
• ulje
• so
• mleveni crni biber

Priprema:

Hleb iskidati na parčiće, staviti u posudu i preliti vodom. Omekšalom hlebu istisnuti višak tečnosti. U veću posudu krupno izrendati glavice crnog luka. Zatim u istu posudu krupno izrendati krompire. Dodati sitno isečen peršun i isceđen hleb. Leblebije izmiksati u blenderu. Izmiksane leblebije prosejati kroz cediljku i dodati u posudu. Dodati mešavinu začina, sodu bikarbonu, tucanu papriku, posoliti, pobiberiti. Sitno iseći beli luk i dodati u smesu. Rukom umesiti smesu. Formirati ćufte. Pržiti ćufte u tiganju u većoj količini zagrejanog ulja. Ispržene ćufte staviti na tanjir obložen papirom da upije višak masnoće.

Posna štrudla sa makom

Potrebni sastojci za testo:
• 200 ml vode
• 1 kašika šećera
• 7 gr suvog kvasca ( 20 – 25gr svežeg )
• 125 gr margarina
• 450 gr brašna + da se testo razvuče

 Za nadev:
• 400 gr mlevenog maka
• 150 gr šećera
• 2 kašike griza
• 300 ml čaja od kamilice ili koji volite
• 4 kašike pekmeza, najbolje domaći, ne mnogo čvrst

Priprema:

Prvo napraviti nadev. Preliti dve kesice čaja vrelom vodom i ostaviti minut – dva. Izvaditi kesice, dodati griz i šećer pa promešati. Ovom masom preliti mak, radite dok je sve još uvek vrelo, izmešati pa dodati pekmez. Pogledajte da li je pregusto, ne sme biti mrvičasto, nego mazivno, ali opet ne preretko kako ne bi curelo. Ostaviti da se hladi. U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer i ostaviti 5 minuta. Pola mere brašna istresti u posudu, dodati iseckan margarin. Margarin neka bude sobne temperature kako bi se lakše ugradio u testo. Zatim naliti kvasac i umesiti mekano testo. Testo odmah podeliti na dva dela. U pleh staviti papir za pečenje ili podmazati ga uljem. Razviti testo na dužnu i širinu pleha, pa naneti pola nadeva preko cele površine. Zatim uvijati, prvo malo širi deo do vas, prebaciti pa onda sa leve strane pa sa desne malo uviti krajeve, a onda od sebe uviti celu štrudlu. Isto uraditi i sa drugim testom. Otopiti malo margarina pa premazati testo i izbušiti nakoliko rupica kako se gornja kora ne bi naduvala i odvojila. Staviti u hladnu rernu pa uključiti na 180 stepeni. Ukupno peći oko sat vremena. Pečenu strudlu premazati margarinom i ostaviti da se ohladi.

Tagovi:
Pročitajte još: