Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ovo je 12 najkontaminiranijih vrsta voća i povrća – bez nekih je prolećna ishrana nezamisliva

Voće i povrće

Radna grupa za životnu sredinu (EVG) nedavno je objavila svoj godišnji Vodič za kupce za pesticide u proizvodnji, poznat i kao lista proizvoda Dirty Dozen. To im je praksa još od 2004. godine – i da znate da ne izgleda dobro.

Neprofitna organizacija, koja rangira neorganske proizvode po sadržaju pesticida, koristi podatke Uprave za hranu i lekove i Ministarstva poljoprivrede SAD da bi objasnila kontaminaciju — i otkrilo se da je „75 odsto svih konvencionalnih svežih proizvoda koji su uzorkovani imalo ostatke potencijalno štetnih pesticida . Ali za artikle na Dirty Dozenu, ogromnih 95 odsto uzoraka sadrži pesticide.

Među tim pesticidima, fungicidi fludioksonil, piraklostrobin, boskalid i pirimetanil predstavljaju „četiri od pet najčešće otkrivenih hemikalija“. A za dva od gore pomenutih, fludioksonil i pirimetanil, otkriveno je da imaju „najveće prosečne koncentracije od svih pronađenih pesticida“.

Treba napomenuti da je poznato da oba predstavljaju pretnju po zdravlje, pri čemu fludioksonil ima „sposobnost da poremeti jetrene, endokrine i neurološke sisteme“, prema studiji sa Univerziteta Viskonsin-Medison. Dok je pirimetanil, koji se pretežno nalazi na kruškama, povezan sa poremećajem štitne žlezde i blokiranjem androgenih receptora.

FDA i USDA analizirali su 47.510 uzoraka od 46 voća i povrća, otkrivši da su svi bili pozitivni na tragove 254 pesticida – od kojih je 209 bilo na listi.

„Otkrili smo da ono što završava na jednoj listi naspram druge odražava način na koji se to voće i povrće uzgaja“, rekao je stariji toksikolog EVG Aleksis Temkin za CNN.

„Avokado, na primer, ne mora intenzivno da se tretira, dok jagode rastu veoma blizu zemlje i imaju mnogo štetočina.

Nije iznenađujuće da su na vrhu ovogodišnje liste jagode i spanać na broju jedan i dva. Oboje su zauzeli prvo mesto na prošlogodišnjoj listi Dirty Dozen proizvoda. Poslednja četiri (paprika i ljuta paprika, trešnje, borovnice i boranija) držala su se na mestima 9–12. Dok je grožđe skočilo za zabrinjavajuća četiri mesta i to na 4. mestoove godine — sa 8. u 2023.

I čuvajte se boranije! EVG je otkrio da je organofosfatni insekticid acefat, neurotoksin zabranjen pre 13 godina, pronađen u 6 odsto povrća.

Evo kompletne rang liste Dirty Dozen proizvoda:

Jagode
Spanać
Zeleni kelj
Grožđe
Breskve
Kruške
Nektarine
Jabuke
Bela i ljuta paprika
Trešnje
Borovnice
Boranija

Sa druge strane, nije sve čista propast. EVG takođe objavljuje godišnju listu Clean Fifteen, koja rangira voće i povrće „sa veoma malim ili bez ostataka pesticida“. U stvari, skoro 65% uzorkovanih proizvoda na ovogodišnjem spisku „nije imalo ostatke pesticida koji se mogu otkriti“. A vodeći u paketu su avokado, kukuruz šećerac, ananas, luk i papaja, piše foodandwine.com.

Evo kompletne rang liste Clean Fifteen (čistih petnaest):

Avokado
Kukuruz
Ananas
Luk
Papaja
Slatki grašak (zamrznut)
Špargla
Medonosne dinje
Kivi
Kupus
Lubenica
Pečurke
Mango
Slatki krompir
Šargarepa

Tagovi:
Pročitajte još: