fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Participativno budžetiranje – Predlozi uskoro pred građanima

Grad Sombor je i ove godine, u sklopu priprema budžeta za 2017. godinu, žiteljima  grada i sela, omogućio da predlože projekte za koje  smatraju da će unaprediti kvalitet života u njihovoj mesnoj zajednici ili kvartu, a koji će nakon sprovedenog procesa projekta Parcitipativno budžetiranje (u daljem tekstu PB) postati sastavni deo budžeta za narednu godinu.

Građani su imali mogućnost da upitnike, odnosno anketne listiće, sa predlozima projekata popune u periodu od 17. do 28. novembra 2016. godine.

O rezultatima prikupljanja predloga projekata na konferenciji za medije govorio je Sava Dojić, predsednik Tima za implementaciju projekta PB za 2017. godinu i član Gradskog veća za finansije i privredu.

-Upitnici su distribuirani putem „Somborskih novina“ i bili su građanima dostupni i u svim gradskim i seoskim mesnim zajednicama, kao i u Gradskom uslužnom centru.  Građani su predložili ukupno 64 projekta, od kojih su 32 projekta predložena za područje grada, a ostale predloge predložili su meštani Bezdana, Kljajićeva, Svetozar Miletića, Stapara, Bačkog Brega, Riđice i Gakova. Meštani preostalih osam seoskih mesnih zajednica nisu predložili projekte – naveo je Dojić.

Dojić je naveo da je Tim za PB pregledao dostavljene projekte i na osnovu predloga projekata koji su najčešće predlagani sačinio listu predloga koji će se naći na završnom glasanju.

-Na glasačkom listiću biće šest predloga projekata od kojih se četiri odnose na područje samog grada Sombora i to su: uređenje dečjeg igrališta u parku u  ulici Vere Gucunje; uređenje kupalitšta na izletištu „Tromeđa“;   izgradnja rampi za osobe sa invaliditetom i  otvaranje letnjeg bioskopa. Na listiću će biti i predlog iz Riđice koji se odnosi na uređenje šetališta u centru sela i predlog Bezdana da se renovira dečje igralište  – kazao je predsednik Tima za implementaciju projekta PB Sava Dojić.

Za navedenih šest predloga projekata građani će moći glasati u periodu od 21. do 25. novembra u Gradskom uslužnom centru (prizemlje zgrade lokalne smaouprave, Trg cara Uroša 1) u radno vreme centra, gde će na vidnom mestu biti postavljena glasačka kutija i listići sa predlozima projekata.

Osim u Gradskom uslužnom centru, SAMO 25. novembra 2016. godine, u vremenu od 10.00 do 12.00 časova, glasanje će biti organizovano i na dva punkta u centru grada i to na Trgu Svetog Đorđa i Trgu Svetog trojstva.  Na navedenim punktovima biće postavljeni štandovi sa glasačkim listićima na kojima će biti navedeni predlozi i građani će moći da zaokruže projekat za koji glasaju i listić ubace u glasačku kutiju koja će biti na štandu – navodi se u objavljenom dopisu Poslova informisanja i odnosa sa javnošću Gradske uprave Sombor

Tagovi:
Pročitajte još: