fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Pasulj u ekspres loncu

pasulj

Sastojci:

• 2 šolje pasulja
• 3 šolje vode za nalivanje pasulja
• 8 šolja vode ili supe od povrća
• 2 kašike ulja ili masti
• 1 veći seckani crni luk
• 3 usitnjena čena belog luka
• 1 iseckana crvena paprika
• 1 seckani paradajz
• 1 šargarepa isečena na kolutove
• 1 kašika seckanog peršuna
• ljuta papričica po želji
• 2 lista lovora
• so, vegeta i biber po ukusu
• 1 kašika masti ili ulja za zapršku
• 1 kašika brašna
• 1 kašika aleve paprika

Priprema:

Očistite, operite i zatim potopite pasulj u hladnu vodu i ostavite ga da u vodi prenoći. Ujutru pasulj procedite, isperite hladnom vodom i ocedite.

U ekspres loncu na zagrejanom ulju ili masti prodinstajte crni luk dok ne omekša, a zatim dodajte seckanu šargarepu, crvenu papriku, sitno seckan paradajz, sitno seckanu ljutu papričicu, peršun, promešajte i kratko nastavite dinstanje minuta ili dva. Dodajte usitnjeni beli luk, list lovora, dospite supu ili vodu i sve dobro promešajte. Zatvorite ekspres lonac i kuvajte pasulj 30-40 minuta nakon što lonac propišti. Pustite da pritisak u loncu sam opadne, a potom pažljivo otvorite lonac.

Začinite pasulj po ukusu. Kada je pasulj gotov, pripremite zapršku.

U tiganju zagrejte ulje ili mast i pažljivo na tihoj vatri uz stalno mešanje dodajte brašno i alevu papriku. Promešajte zapršku da se sastojci sjedine. Uz stalno mešanje gotovu zapršku dodajte pasulju. Ostavite lonac otvoren i pustite da se pasulj još 10-tak minuta ukrčka i zgusne. Pre serviranja uklonite list lovora. Poslužite pasulj uz somun, kupus salatu, kupus ribanac ili svež mladi luk.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: