Paukovi, naši cimeri: U OVOJ prostoriji u kući ih živi najviše!

Naučnici su za potrebe istraživanja proučavali 10.000 različitih vrsta insekata iz 50 različitih kuća. Došli su do sledećeg rezultata: naime, u prosečnoj kući živi oko 50 različitih vrsta insekata.

Neželjeni gosti preferiraju kuhinju i dnevnu sobu.

Paukovi se uspešno prilagođavaju mestu i temperaturi, ali istraživanje je pokazalo da ipak više vole boraviti u određenim prostorijama u kućama i stanovima. A glavni razlog za to je obilje insekata, a za njih to znači – obilje hrane.

Zašto je to tako? Naučnici smatraju da se insekti veoma dobro osećaju na tepihu. Takođe su otkrili da na broj insekata u domovima ne utiču biljke ili kućni ljubimci. Nažalost, učestalije čišćenje takođe ne pomaže u borbi protiv buba. Paukova u kući ima tokom cele godine, ali dolaskom hladnijih dana i početkom sezone grejanja, i oni se više zavlače u kuće.

S jedne strane dobro ih je imati jer hvataju dosadne insekte, a sa druge strane mnogi ih se žele rešiti jer svaki ugao zaposednu mrežama, a i – morate se složiti – nisu baš najprijatnije društvo. Iako će se radije zavući u ćoškove kuće u kojima se najmanje boravi, pošto brojni insekti biraju dnevnu sobu i kuhinju, za njima će krenuti i paukovi. Pripremiće zamku za insekte i čekati da se upletu u njihovu mrežu.

Ubijanjem paukova nećete rešiti problem jer sve dok ima insekata po kući, biće i paukova koji ih love. Možete češćim čišćenjem, usisavanjem i redovnim uklanjanjem ostataka hrane i mrvice kojim se hrane insekti, ublažiti njihovo prisustvo, ali teško da ćete ih se zauvek rešiti. Uostalom, narodno verovanje kaže – pauke nije dobro ubijati jer to vodi nesreći u ljubavi. Dakle, ipak ćemo se morati pomiriti sa činjenicom da su nam paukovi cimeri.

Preuzeto: republika.rs