„Pivovarna Laško“ pobednik Memorijala u Crvenki

Pobednici jubilarnog 20. po redu rukometnog memorijalnog turnira „Slobodan Čile Mišković“, koji je u petak i subotu održan u Crvenki, u organizaciji Rukometnog kluba „Crvenka“, a u znak sećanja na jugoslovensku i crvenačku rukometnu legendu je „Pivovarna Laško“ iz Celja. Ovogodišnji turnir, kako jubileju i dolikuje, imao je međunarodni karakter, jer su nastupili Rukometni klub „Pivovarna Laško“ iz Celja, Republika Slovenija, u kojem je legendarni Čile kao trener proveo pet sezona, dobojska „Sloga“ iz Republike Srpske, u kojoj je Čile što kao igrač, što kao trener proveo dve sezone, „Proleter“ iz Zrenjanina u kojem je Čile kao trener proveo pet sezona, a četvrti učesnik je bila „Crvenka“ u kojoj je Čile ponikao, briljirao i kao igrač i kao trener.

Prvog dana turnira, pre prvog susreta delegacije klubova učesnika su na crvenačkom groblju posetile Čiletov grob i položile cveće. U prvom susretu koji je otvorio turnir „Sloga“ iz Doboja je pobedila „Proleter“ iz Zrenjanina sa 33:26, iako su Zrenjaninci prvi deo igre rešili u svoju korist sa 17:13. U drugom susretu „Pivovarna Laško“ je bila bolja od domaćina „Crvenke“, slavila sa 35:26 i domogla se finala.

Drugog dana turnira u susretu sa treće mesto „Proleter“ je savladao „Crvenku“ sa 32:21, iako su Crvenčani prvi deo susreta dobili sa 13:12. Pre finalnog susreta  jubilarnog Čiletovog memorijala održana je prigodna svečanost kojom je obeleženo pola veka od kako je Rukometni klub „Crvenka“ osvojio titulu prvaka Jugoslavije, pa su se publici predstavili Mile Verac, Vasa Galetić, Vojo Malešević, Lazo Petrovski, ali i igrači i treneri koji su docnije branili boje „Crvenke“: Novo Jovanović, Nikola Jokić, Branislav Zeljković, Momir Vitas, Veljko Vukobrat, Đurađ Trbojević, Cujo Račić, Jožef Holpert, Živojin Žika Kosović i Milorad Lajić koji su nagrađeni gromkim aplauzom za sve što su dali crvenačkom rukometu. U finalnom susretu mlada ekipa „Pivovarne Laško“ je dokazala raskoš talenta i zasluženo pobedila dobojsku „Slogu“ sa 31:29, poluvreme 15:12. Tako su Celjani prvi put postali pobednici Čiletovog memorijala.

Nakon finalnog susreta usledilo je proglašenje najuspešnijih, kako ekipa tako i pojedinaca. Za osvojeno treće mesto ekipi „Proletera“ pehar je uručio Lazo Petrovski, dobojskoj „Slogi“ za osvojeno drugo mesto pehar je uručio Vasa Galetić, a pobedniku jubilarnog „Čiletovog“ memorijala „Pivovarni Laško“ iz Celja veliki prelazni pehar, kao i pehar u trajno vlasništvo uručio je Miodrag Mile Verac. Za najboljeg golmana turnira proglašen je Gav Gaberšek ( „Pivovarna Laško“), a pehar mu je uručio Novak Jovanović, bivši golman koji je sa Crvenkom osvojio Kup Jugoslavije 1967.  godine. Najbolji strelac turnira je član dobojske „Sloge“ David Prestaš, a pehar mu je uručio Jožef Holpert, bivši reprezentativac Jugoslavije, osvajač titule svetskog prvaka 1986. u Švajcarskoj i bronzani na Olimpijadi u Seulu. Za najboljeg srednjeg beka, a to je pozicija na kojoj je igrao legendarni Čile proglašen je Nik Čirović, igrač „Pivovarne Laško“, a priznanje su mu uručili Čiletova ćerka Svetlana i unuk Andrej Živković.

Preuzeto: kula.rs