fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Po receptu naših baka

kuglof - recept

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1 čaša jogurta
  • 100 ml ulja (ili oko 100gr omekšalog maslaca/margarina)
  • 2,5 – 3 čaše pšeničnog glatkog (mekog) brašna
  • 1 kesica (10gr) praška za pecivo
  • 1 limun (sok i rendana kora)
  • 100 gr suvog grožđa
  • 100 gr seckanih oraha (ili krupno mlevenih)
  • 2 supene kašike kakaa

Priprema:

Dobro podmazati i brašnom posuti kalup-ako je metalni, silikonski ne treba. Sve osnovne sastojke izmešati redosledom kako su sastojci navedeni. Jaja i šećer malo umutiti, više da se sjedini nego da bude umućeno. Dodati jogurt, ulje (omekšali margarin/maslac), brašno, prašak za pecivo, suvo grožđe, orahe, pa sve dobro izmešati u žitku smesu.

Trebalo bi da se trećina testa odvoji i pomeša s kakaom, pa u toku sipanja u kalup staviti između dva svetla dela, a da kuglof ne bi na sredini previše narastao, dobro rasporediti testo – više po rubovima nego u sredini.

Rernu zagrejati na 200°C (ne mora biti sasvim ugrejana kad stavljate kuglof), a posle smanjiti na 180°C i peći 30-35 minuta. Obavezno proverite čačkalicom da li je pečen.

Još vruć kuglof, posuti prah šećerom sa dodatkom vanile.

Posluživanje

Vruć kuglof izvaditi iz kalupa. Kad se ohladi, staviti i držati pod zvonom za tortu. Može da stoji čitavu sedmicu i da se ne osuši.

Napomena: Pečenjem u metalnom kalupu, kuglof dobije hrskavu tanku koricu koje nema kada se peče u silikonskom kalupu.

Tagovi:
Pročitajte još: