Sastojci:
- Lignje – 1 kg
- Brašno – po potrebi
- Prezle – po potrebi
Za marinadu:
- Limun – 2 komada
- Beli luk – 4 čena
- Maslinovo ulje – 3 kašike
- Ruzmarin – 3 grančice
- Limunski timijan – 1 šaka
- So – po ukusu
Priprema:
Počnite pripremu tako što ćete očistiti lignje i naseći ih na kolutove. Nakon toga, pažljivo ih iscedite od viška vode.
Uvaljajte svaki komad lignji u brašno, zatim ih obložite prezlama kako biste postigli savršeno hrskavu koru.
U dubokom sudu, zagrejte malu količinu ulja. Kada je ulje dovoljno zagrejano, pržite pohovane lignje dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Ako primetite da lignje prsnu tokom prženja, pokrijte sud poklopcem i protresite ga kako bi komadići lignji bili ravnomerno pečeni sa obe strane.
Nakon što se lignje lepo isprže, izvadite ih iz ulja i stavite na papirni ubrus kako bi se višak masnoće upio.
Pripremite marinadu: Iscedite sok iz 2 limuna. Beli luk sitno iseckajte, a takođe i listiće limunskog timijana. Dodajte maslinovo ulje i so prema ukusu. Za dodatnu aromu, kratko propržite iseckane grančice ruzmarina na preostalom ulju, sve dok ne postanu blago zlatne.
Dodajte prženi ruzmarin ostatku marinade.
Prelijte pripremljenu marinadu preko pohovanih lignji i ostavite da odstoje nekoliko minuta kako bi se ukusi sjedinili.
Poslužite pohovane lignje sa marinadom uz prilog po želji, kao što je baren pirinač ili mladi krompir.
Prijatno!