Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Posle četrdesete ne smete ovo jesti za doručak – Nutricionista savetuje, hrana koja podstiče gojenje

Salo na stomaku

Nije preporučljivo da ovako započenete dan, vremenom može da izazove ozbiljne probleme sa kilažom!

Za doručak kažu da je najvažniji obrok u toku dana. Izbor je danas veoma veliki, tako da možete birati dosta namirnica sa kojima biste započeli dan. Ipak, postoje i jela koja treba izbegavati u ovom slučaju.

Vlakna su važna komponenta svake zdrave ishrane. Podržavaju zdravlje creva, pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i duže nas drže sitim, a sve to doprinosi zdravom gubitku težine. Hrana koja ne sadrži mnogo vlakana loš je izbor za opšte zdravlje, posebno ako treba da skinete nekoliko kilograma – tvrdi doktor Oniks Adegbola i podseća da se posle 40. rođendana metabolizam usporava.

Prerađena, rafinisana hrana sa malo vlakana sadrži prazne kalorije koje mogu dovesti do povećanja telesne težine jer su bogate šećerom i nezdravim mastima, tvrdi stručnjak i ističe da unos hrane koja je siromašna vlaknima izaziva skokove nivoa šećera u krvi tokom dana i budi želju za nezdravom hranom.

Nutricionistkinja Alison Sizmore tvrdi da su slatke žitarice loš izbor za doručak.

– Jedenje ovih žitarica, posebno bez proteina ili vlakana, može dovesti do porasta nivoa glukoze, što dovodi do povećanja telesne težine i otpornosti na insulin tokom vremena – upozorila je Alison.

Dodaci pogubni za težinu

Ne treba zaboraviti da je velika greška ako u žitarice dodajemo šećer, orašaste plodove ili suvo voće. Po mišljenju nutricionista, ako u toku dana želimo da uzmemo oko 2000 kalorija, što je prosečna potreba aktivne osobe koja nije na dijeti, svega 200 kalorija može da bude od šećera.

Tagovi:
Pročitajte još: