Potočarka

Jedna od najstarijih biljaka koja se koristi u medicine je potočarka. Sem što se koristi u medicini preporučuje se i za jelo.

Potočarka se može pronaći u periodu od maja do novembra. Ona raste u područjima sa čistom vodom, a može se uzgajati u potoku ili jezercetu. Ona se bere pre nego što procveta. Možete da je posadite u saksije ali se mora održavati vlažnost. Kada se posadi treba čekati oko desetak dana. Kada proklija premešta se u vodu, koja je blago alkalna.

Svež sok potočarke je odličan za jetru i bubrege, za detoksikaciju organizma, za čišćenje krvi.

 Trudnicama se ova biljka ne preporučuje.

Može da se jede kao salata, ili sa varivom, u sendvičima, pitama, ili kao začin. Ukus potočarke je nešto između rukole i spanaća. Odlična je u kombinaciji sa tunjevinom, maslinama ili testeninom.

Ukoliko je jedete u kombinaciji sa sendvičom ne bi bilo lose da se jede sa renom, majonezom ili šunkom, biberom.

Piše: Mirjana Đerić