Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pravila za ručni prtljag: Šta smete da nosite u avionu?

Kofer

Pitanje oko toga šta je dozvoljeno često muči mnoge putnike, posebno kada su u pitanju predmeti kao što su brijači, upaljači, baterije i pribor za negu noktiju. Međutim, najveću nedoumicu izazivaju lekovi.

Od 6. novembra 2006. godine, Evropska unija je donela nove bezbednosne propise koji regulišu nošenje tečnosti i drugih predmeta tokom putovanja avionom. Ovi propisi su osmišljeni kako bi zaštitili putnike i obuhvataju i pravila za nošenje lekova.
Što se tiče lekova, oni koji su u čvrstom obliku, kao što su tablete, mogu se bez problema nositi u ručnom prtljagu tokom leta. Međutim, posebna pravila važe za tečne lekove, uključujući masti i kreme. Tečni lekovi koji nisu neophodni tokom leta mogu se nositi samo u količini do 100 mililitara i moraju biti smešteni u zatvorenu, providnu kesu. Ukupna zapremina tečnosti u toj kesi ne sme preći jedan litar, a ovo uključuje i druge tečnosti kao što su dezodoransi, losioni ili parfemi.

Važno je napomenuti da lekovi koje putnik mora koristiti tokom leta ne moraju da budu smešteni u kesu, ali bi bilo korisno imati potvrdu od lekara koja navodi koje lekove ili medicinsku opremu trebate tokom putovanja. Ova potvrda može biti od pomoći u slučaju bilo kakvih pitanja ili sumnji prilikom bezbednosne kontrole na aerodromu.

Tagovi:
Pročitajte još: