Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pravilo ‘5 minuta’: Kako da naučite dete da uveče pospremi stvari za sobom

Da li i vi imate osećaj da je soba vašeg deteta (a česti i čitav stan) stalno u neredu zbog igračaka i odeće?

Verovatno vas osećaj ne vara jer, koliko god vi skupljate, dete će uvek napraviti veći nered nego što vi možete da pospremite. Deca kada se skidaju ostavljaju svoju odeću svuda, a najčešće na podu, a onda vi skupljate, i tako svaki dan. 

Takođe, većina dece odlaže večernji odlazak na spavanje, i uvek pronalaze izgovore, kao npr. “mama, jel mogu samo još ovaj crtani?”.

Kako biste izbegli večernje natezanje, pokušajte sa pravilom “5 minuta”, i naučite ih da pokupe svoje stvari za sobom i na vreme legnu na spavanje.

A pravilo je jednostavno: za svaku igračku, komad odeće i za svaki minut koji dete ostane duže budno, pošaljite dete na spavanje 5 minuta ranije.

Tako mu i objasnite: “Ideš večeras 5 minuta ranije na spavanje jer nisi pospremio/la za sobom, a ako to ponoviš i sutra ideš 10 minuta ranije u krevet.”

Malo po malo, uz vašu istrajnost i doslednost, dete će zbog tih 5 minuta početi da sakuplja stvari za sobom. Naravno, nemojte očekivati da će se to ponašanje promeniti u jednom danu, ali jednom hoće ako stalno ponavljate detetu: “U redu, onda danas 15 minuta ranije ideš na spavanje.”

Ponekad, nemojte ni govoriti o minutama, samo recite, vreme je za spavanje.

Nakon nekog vremena detetu će to postati obrazac ponašanja i po navici će sakupljati stvari za sobom.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: