Pravo vreme za lubenice

Lubenica je bogata vodom i elektrolitima, veoma niskokalorična, bogata vitaminima A i C, pa je daleko najbolja namirnica za periode vrućina.

Lubenica nas hidrira, 92% lubenice čini voda, i to kvalitetna, strukturisana voda (zdravija od one koju pijete iz česme:). Šolja naseckanih kockica lubenice ima samo 46 kalorija, što je takođe odlično za vrućine, kada nam višak unetih kalorija samo dodatno podiže temperaturu.
A sad, iznenađenje. Verovatno znate da je paradajz poznat po likopenu, koji ima brojna pozitivna dejstva na organizam – između ostalog, odlična je prevencija kardiovaskularnih oboljenja i nekih vrsta raka. Lubenica, međutim, ima 40% više likopena od paradajza! Upravo je likopen to što joj daje njenu svetlocrvenu boju. 
Za one kojima je savetovano da smanje unos natrijuma (soli), lubenica je bolja od dinje, pošto šolja lubenice sadrži 170 mg natrijuma, u poređenju sa dinjom, koja u istoj količini ima 388 do 427 mg, zavisno od vrste. Ipak, lubenica ima dovoljno natrijuma – leti je posebno povećana potreba za ovim mineralom, zato što se gubi znojenjem.
Kombinacija likopena, vitamina A i C je odlična i zbog toga što štiti kožu od negativnih efekata ultravioletnog značenja, a to nije od malog značaja leti.
I semenke i kora lubenice su jestive. Semenke su posebno zdrave, jer su bogate proteinima i magnezijumom. Semenke lubenice treba ostaviti da se osuše, a onda ih možete konzumirati zajedno sa drugim grickalicama – bundevinim semenom, suncokretom i sl. Što se tiče kore, odličan je tradicionalni recept za ukiseljenu koru lubenice.

Preuzeto: Zdravahrana.com