Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Bela krem čorba

Sastojci:

  • 1,5 l vode
  • 600 grama piletine
  • 2 srednje šargarepe
  • 100 grama celera
  • 3 srednja krompira, ili 6 mladih krompirića (ako im je sezona – preporučujemo da ih je koristite za belu čorbu)
  • Malo korena peršuna 
  • 2 kašičice soli
  • bibera po ukusu
  • 2 lista lovora (po želji)
  • oko 2 kašičice biljnog začina po želji

Za zapršku:

  • 2 žumanca
  • Oko 2 decilitra kisele pavlake

Priprema:

U veću šerpu sipati 1,5 l vode i upaliti ringu na najvišu temperaturu.

Pileće meso dobro oprati pod mlazom vode, ubaciti u šerpu sa vodom i ostaviti da se kuva sa poklopcem. Kada voda provri, smanjiti temperaturu, da ne bi iskipelo. Dodati očišćeno povrće (oljuštene šargarepe, celer, korenje peršuna i paškanata i krompir). Kada meso počne da se odvaja od kostiju, skloniti sa vatre i procediti tečnost.

Prohladite meso i povrće neko vreme. Kada se prohladi, rastavite meso od kostiju i iseckajte ga na sitne komade, isto uradite i sa šargarepom, krompirom i celerom. Ostalo povrće nećete koristiti dalje, ne treba vam.

Proceđenu tečnost vratite u lonac i dodajte povrće i meso. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Začinite.

U posebnoj činiji viljuškom umutite žumanca i kiselu pavlaku. Skinite lonac sa ringle i u vrelu tečnost sipajte tanak mlaz zaprške. Sve vreme mešajte, da se ne bi dogodilo da se stvore grudvice. Polako ulivajte smesu do kraja, sve vreme mešajući. Idite u dubinu tek kada ulijete svu smesu, pre toga mešajte samo po površini.

Po želji, u čorbu možete dodati malo limuna ili sirćeta na kraju kuvanja, za više kiselosti. 

Svinjski vrat sa povrćem

Sastojci: 

  • 800 g svinjskog vrata (u šniclama)
  • 4 krompira (srednje veličine)
  • 2 crvene paprike
  • 2 crvena luka
  • 3 čena belog luka
  • 100 ml belog vina
  • 200 ml bujona (pilećeg ili povrtnog)
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica slatke paprike
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Komade mesa sa obe strane začinite mešavinom soli, bibera, origana i slatke paprike. Krompir oljuštite i krupnije isecite, papriku na trakice, a crni i beli luk na krupnije režnjeve. 

Nauljite pleh za pečenje, poređajte povrće, pospite ga sa malo soli i bibera, majčinom dušicom i alevom paprikom, a preko stavite već začinjeni svinjski vrat.

Prelijte sve belim vinom i bujonom. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom.

Pecite pokriveno oko sat vremena. Nakon toga, skinite foliju i pecite još 20 do 30 minuta na 200 stepeni dok meso i povrće ne dobiju zlatnu boju. Tokom pečenja, povremeno prelijte meso sokom iz pleha.

Izvadite iz rerne, pokrijte folijom i ostavite da odmori 10 minuta pre sečenja. Poslužite toplo uz zelenu salatu.

„Marlenka“

Sastojci:

Za kore:

  • 250 g meda
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 500 g brašna
  • 100 g maslaca (otopljenog)

Za fil:

  • 400 g kisele pavlake
  • 400 g neslanog krem sira
  • 200 g prah šećera
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 100 g oraha (mlevenih)

Priprema:

U šerpi zagrejte med, šećer i maslac. Mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini. Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo.

Podelite testo na 5 delova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore.

Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.

U velikoj posudi sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, prah šećer i vanilu, pa dobro promešajte. Dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.

Na prvu koru nanesite deo fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil.

Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.

Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.

Pre serviranja, možete je posuti mlevenim orasima ili prah šećerom.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: