Bela krem čorba
Sastojci:
- 1,5 l vode
- 600 grama piletine
- 2 srednje šargarepe
- 100 grama celera
- 3 srednja krompira, ili 6 mladih krompirića (ako im je sezona – preporučujemo da ih je koristite za belu čorbu)
- Malo korena peršuna
- 2 kašičice soli
- bibera po ukusu
- 2 lista lovora (po želji)
- oko 2 kašičice biljnog začina po želji
Za zapršku:
- 2 žumanca
- Oko 2 decilitra kisele pavlake
Priprema:
U veću šerpu sipati 1,5 l vode i upaliti ringu na najvišu temperaturu.
Pileće meso dobro oprati pod mlazom vode, ubaciti u šerpu sa vodom i ostaviti da se kuva sa poklopcem. Kada voda provri, smanjiti temperaturu, da ne bi iskipelo. Dodati očišćeno povrće (oljuštene šargarepe, celer, korenje peršuna i paškanata i krompir). Kada meso počne da se odvaja od kostiju, skloniti sa vatre i procediti tečnost.
Prohladite meso i povrće neko vreme. Kada se prohladi, rastavite meso od kostiju i iseckajte ga na sitne komade, isto uradite i sa šargarepom, krompirom i celerom. Ostalo povrće nećete koristiti dalje, ne treba vam.
Proceđenu tečnost vratite u lonac i dodajte povrće i meso. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Začinite.
U posebnoj činiji viljuškom umutite žumanca i kiselu pavlaku. Skinite lonac sa ringle i u vrelu tečnost sipajte tanak mlaz zaprške. Sve vreme mešajte, da se ne bi dogodilo da se stvore grudvice. Polako ulivajte smesu do kraja, sve vreme mešajući. Idite u dubinu tek kada ulijete svu smesu, pre toga mešajte samo po površini.
Po želji, u čorbu možete dodati malo limuna ili sirćeta na kraju kuvanja, za više kiselosti.
Svinjski vrat sa povrćem
Sastojci:
- 800 g svinjskog vrata (u šniclama)
- 4 krompira (srednje veličine)
- 2 crvene paprike
- 2 crvena luka
- 3 čena belog luka
- 100 ml belog vina
- 200 ml bujona (pilećeg ili povrtnog)
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica slatke paprike
- So i biber po ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Komade mesa sa obe strane začinite mešavinom soli, bibera, origana i slatke paprike. Krompir oljuštite i krupnije isecite, papriku na trakice, a crni i beli luk na krupnije režnjeve.
Nauljite pleh za pečenje, poređajte povrće, pospite ga sa malo soli i bibera, majčinom dušicom i alevom paprikom, a preko stavite već začinjeni svinjski vrat.
Prelijte sve belim vinom i bujonom. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom.
Pecite pokriveno oko sat vremena. Nakon toga, skinite foliju i pecite još 20 do 30 minuta na 200 stepeni dok meso i povrće ne dobiju zlatnu boju. Tokom pečenja, povremeno prelijte meso sokom iz pleha.
Izvadite iz rerne, pokrijte folijom i ostavite da odmori 10 minuta pre sečenja. Poslužite toplo uz zelenu salatu.
„Marlenka“
Sastojci:
Za kore:
- 250 g meda
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašika sode bikarbone
- 500 g brašna
- 100 g maslaca (otopljenog)
Za fil:
- 400 g kisele pavlake
- 400 g neslanog krem sira
- 200 g prah šećera
- 1 kašika vanilin šećera
- 100 g oraha (mlevenih)
Priprema:
U šerpi zagrejte med, šećer i maslac. Mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini. Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
Podelite testo na 5 delova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore.
Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.
U velikoj posudi sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, prah šećer i vanilu, pa dobro promešajte. Dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.
Na prvu koru nanesite deo fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil.
Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.
Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
Pre serviranja, možete je posuti mlevenim orasima ili prah šećerom.
PRIJATNO!