Pohovana piletina sa parmezanom
Sastojci:
- 400 g belog mesa
- malo soli
Za pohovanje:
- 2 jajeta
- 3 kašike mleka
- 150 g brašna
- malo origana
- tucana paprika
- mirođija
- peršun
- vlašac
- 1 kašičica soli
- 100 g prezli
- 70 g rendanog parmezana
- ulje
Priprema:
Meso isecite na šnicle pa izlupajte čekićem sa obe strane. Sa obe strane blago posolite i ostavite sa strane.
U dubokom tanjiru izmešajte jaja i mleko i malo posolite. U odvojenom tanjiru pomešajte brašno, so i začine.
U trećem tanjiru pomešajte prezle i parmezan. Ulje sipajte u tiganj, da pokrije dno. Zagrejte dobro na srednjoj jačini. Meso prvo uvaljajte u brašno a zatim umočite u jaja i ocedite višak. Zatim stavite meso u tanjir sa prezlama i sa svih strana dobro obložite prezlama.
Pažljivo položite meso u zagrejano ulje i pržite po nekoliko minuta sa obe strane. Izvadite na tanjir obložen papirnim ubrusom da upije višak masnoće i poslužite.
Letnja italijanska salata
Sastojci:
- 200 g mocarela sira
- 200 g testenine
- 100 g maslina po izboru
- 1 crveni luk
- 100 g čeri paradajza
- 1 veći krastavac
- 200 g zimske salame (ili neke po izboru da liči na italijanske salame)
- 2 paprike
Za dresing:
- maslinovo ulje
- sok od jednog limuna
- so i biber
- origano
Priprema:
Najpre skuvajte testeninu po uputstvu i ohladite je.
Za to vreme iseckajte sve sastojke. Luk sitno, papriku na kockice, masline na kružiće, krastavac na četvrtine kruga, čeri takođe na četvrtine. Jedino sir i salama mogu da se iseckaju na malo krupnije komade. Sve sastojke stavite u posudu. Promešajte ih.
Potom napravite dresing tako što ćete lepo pomešati sastojke. Prelijte salatu i uživajte u kombinaciji ukusa i boja na vašem tanjiru.
Ruske kape
Sastojci:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 8 kašika šećera
- 200 gr brašna
- 3 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 500 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 3 kašike gustina
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 gr bele čokolade
- 200 gr putera
- 70 gr kokosa za valjanje šubara
Za glazuru:
- 100 gr crne čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
U šerpu sipajte polovinu mleka i stavite da se greje. U ostatak mleka dodajte brašno, gustin, šećer i vanilin šećer. Kada mleko provri, dodajte smesu sa brašnom i skuvajte gusti fil. Sklonite sa vatre i u vrući fil dodajte belu čokoladu i izmešajte da se sjedini. Fil pokrijte prianjajućom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Dok se fil hladi, pripremite biskvit. Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte žumanca, pa sve sjedinite mikserom, a potom dodajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, ulje i vodu, pa sve umešajte žicom, kako bi masa ostala prozračna.
Pleh u kom ćete peći obložite papirom za pečenje, pa preručite smesu i pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni. Ohlađen biskvit čašom ili okruglim kalupom isecite na što više krugova. Svaki krug biskvita poprečno isecite nožem. Ohlađeni fil umutite mikserom, pa mu postepeno dodajte puter sve vreme muteći. Ohladite ga u frižideru da se stegne toliko da njime možete lako da mažete biskvit. Na jedan krug stavite punu kašičicu fila, preklopite sa drugim krugom, pa bočne strane premažite filom i uvaljajte u kokos. Čokoladu sa uljem otopite na pari, pa na svaki kolač sipajte po jednu kašičicu čokolade i pažljivo rasporedite do ivica.
Gotove šubare stavite u posudu sa poklopcem i držite ih u frižideru do služenja.
PRIJATNO!