fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Predlog za današnji ručak

nedeljni ručak

Osvežavajuća brza čorba

Sastojci:

• 1 glavica crnog luka
• 2 manje šargarepe
• 1 koren paštrnaka ( može i peršuna, celera )
• 1 šolja graška
• malo soli i bibera, peršunovog lista
• 2 cela jaja
• 2 pune kašike kisele pavlake
• 50 – 60 gr griza
• 1 pileća ili kokošija kocka za supu, može i juneća, govedja.
• 50 ml ulja

Priprema:

U manji lonac staviti ulje i zagrevati. Sitno iseckati crni luk, dodati ulju, propržiti minut, pa naliti vode, oko 2 čaše. Očistiti šargarepu i svu belu zelen koju ste pripremili i iseckati na sitne kockice dok se luk prodinsta. Dodati povrće i kocku za supu, pa naliti oko 2l vode. Ostaviti da se kuva oko pola sata, proveriti da li je povrće kuvano, ako nije nastaviti. Ako je potrebno doliti malo vruće vode. Kada je povrće kuvano umutiti jaja, pavlaku i griz i u mlazu sipati u čorbicu i mešati. Dodati zatim začine po ukusu, malo soli, bibera, peršunovog lista.. Poslužiti toplu.

Pikantna pileća krilca

Sastojci:

• 1,8kg pilećih krilaca
• 1,5 kašika soli
• 1,5 kašika mlevene, crvene paprike
• 1,5 kašika belog luka u granulama
• 1 kašika bibera
• 50 g maslaca
• 50 ml ljutog sosa
• malo soli i bibera i malo čili praha

Priprema:

Krilcima odseći one male deliće, pa nožem odvojiti mali batak od krila. Oprati ih i ubrusom posušiti. Pomešati so, biber, beli luk i mlevenu papriku. Posipati preko krilaca koja ste stavili u veću činiju i prevrtati ih dok se sva krilca ne oblože. Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Uzeti veliki pleh od rerne i obavezno staviti foliju. Staviti rpeko rešetku od šporeta i poslagati krilca. Peći 55 – 60 minuta. Za to vreme otopiti maslac i kada provri dodati ljuti sos i začine. Ostaviti na laganijoj vatri da vri nekoliko minuta pa skloniti sa vatre. Otvoriti rernu pa četkicom premazati sva krilca. Sosa će vam ostati, ako nekome treba dodatna ljutina. Za mene je ovo bilo sasvim dovoljno, dok je suprug dodavao. Sve po ukusu. Pečena krilca izvaditi, prohladiti i navaliti.

Kolač sa karamelizovanim jabukama

Nadev od jabuka:

• 150 g šećera
• 100 ml vode
• 3 jabuke
• 50 g maslaca
• 200 ml mleka
• 1 puna kašika skroba
• malo cimeta

Patišpanj:

• 3 jaja
• 130 g šećera
• 180 ml jogurta
• 120 ml ulja
• 260 g brašna
• 10 g praška za pecivo

Priprema:

Spojiti šećer i vodu za madev i staviti na vatru da provri. Kuvati dok višak vode ne provri a šećer se otopi i karamelizuje. Paziti da vam stalno izlaze balončići dok vri, da vatra nije preslaba jer će se onda šećer kristalizovati i napraviće se grudvice. Za to vreme oguliti jabuke i iseći na kockice i posebno razmutiti u mleku gustin. Kada se šećer otopio dodati maslac, mešati dok se ne otopi, a brzo će, pa dodati jabuke i nastaviti mešati. Jabuke će pustiti sok, kuvati nekoliko minuta dok ne omekšaju i šećer ne spadne sa njih. Dodati zatim mleko i gustin i nastaviti mešati. Po želji dodati cimet. Kada se masa malo zgusnula, kao u videu, skloniti sa vatre. Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreva. Umutiti jaja sa šećerom, ne treba vam mikser, sve uraditi žicom. Dodati jogurt i ulje pa opet umutiti. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i sve lopaticom sjediniti. Istresti u obložen manj pleh 28 x 18cm i poravnati. Preko većom kašikom stavljati svuda po malo nadeva, a zatim istom kašikom taj nadev malo “provrteti”. Kašikom svuda po malo zamešati nadev i masu za patišpanj. Staviti da se peče 40 – 45 minuta. Pečen kolač prohladiti, predivan je i topao i mlak. Posuti šećerom u prahu ili karamelom i poslužiti.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: