fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Predlog za današnji ručak

nedeljni ručak

Rolovane šnicle

Sastojci:

  • 4 teleće ili svinjske šnicle
  • po ukusu sveže mleveni biber
  • po ukusu so
  • 100 g polutvrdog žutog sira (kačkavalj, gauda)
  • meko brašno (za oblaganje šnicli)
  • ulje (za nešto dublje prženje)

Za sos:

  • 2-3 kašike ulja (u kome se pržilo meso)
  • 1-2 čena belog luka
  • 200 g kisele pavlake 20 % mm
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • 1 ravna kašika senfa
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Priprema:

Meso isprati u hladnoj vodi, posušiti kuhinjskim ubrusom i odstraniti suvišnu masnoću. Sir iseći prema veličini šnicle na pravougaone komade. Istanjiti meso tučkom pazeći da šnicla ostane cela, posoliti i pobiberiti. Na svaku šniclu staviti komad sira, pa prebaciti bočne strane prema sredini i urolati. Pričvrstiti sastav čačkalicom, uvaljati rolnicu sa svih strana u brašno i otresti višak. Zagrejati malo više ulja na umerenoj temperaturi, pa pržiti rolnice oko 10 minuta uz okretanje. Ako bude izlazio otopljeni kačkavalj, znači da nismo dobro namestili čačkalice. Izvaditi meso iz tiganja i ostaviti da se prohladi, da biste mogli da izvadite čačkalice.

U drugi tiganj staviti 2-3 kašike ulja u kome se pržilo meso, pa dodati iseckan beli luk. Pripremati na tihoj vatri, jer su sastojci osetljivi na visoku temperaturu. Čim je luk zamirisao, a ne sme da požuti, dodati kiselu pavlaku 200-300 grama, u zavisnosti od toga koliko sosa treba. Posoliti, pobiberiti, dodati senf i iseckan peršun. Mešajući sačekati da proključa, pa skloniti s vatre. Vratiti rolnice (bez čačkalica) u sos i sačekati nekoliko minuta da se ponovo zagreju, a kačkavalj otopiti. Umesto kisele pavlake možete koristiti pavlaku za kuvanje, a u tom slučaju ostaviti da sos malo duže kuva da bi se zgusnuo pre dodavanja rolnica.

Pohovane paprike

Sastojci:

  • 5 crvenih paprika
  • 2 jajeta
  • 3 kašike pšeničnog brašna
  • 3 kašike žutog projinog brašna
  • 3 kašike palente
  • po ukusu so
  • po ukusu suvi biljni začin

Priprema:

Paprike ispeći, oljuštiti ih i posoliti po ukusu. Jaja lepo umutiti viljuškom, pa dodati suvi začin. Paprike prvo uvaljati u brašno, zatim u jaja i na kraju u projino brašno i palentu. Pržiti ih u zagrejanom ulju sa svih strana.

Keks torta sa vanilom i smokvama

Sastojci:

  • 300 g keksa
  • 400 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 70 g margarina
  • 300 g smokvi
  • 1 kašičica gustina
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 1 kesica šlaga od vanile
  • 50 g čokolade

 Ostalo:

  • po potrebi mleko za natapanje keksa
  • oko 100 ml mleka za šlag

Priprema:

Puding razmutiti u 100 ml mleka, a preostalih 300 ml staviti u šerpicu sa kašikom šećera i kuvati dok ne provri, a zatim zakuvati puding. Pokriti ga providnom folijom i ostaviti da se hladi.

Smokve staviti u šerpicu, dodati dve kašike šećera, izmešati i staviti da se kuva. Kada provri, kuvati još 5 minuta, a zatim štapnim mikserom usitniti. Gustin izmešati sa malo vode, pa dodati u smokve i prokuvati 1-2 minuta dok se ne zgusne. Skloniti sa šporeta, pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi, a zatim ostaviti da se hladi.

U ohlađen puding umešati omekšali margarin. Keks poređati na tacnu, preliti ga toplim mlekom da omekša. Naneti trećinu fila od pudinga i polovinu fila od smokvi. Naneti novi red keksa, pa postupak ponoviti. Na treći sloj keksa samo naneti preostalu trećinu fila od pudinga, a zatim preko i sa strane umućeni krem šlag od vanile. Ostaviti da se dobro ohladi, pa seći na kocke i poslužiti.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: