fbpx
0°C

Predlog za nedeljni ručak

nedeljni ručak

Potaž od kelerabe i praziluka

Sastojci:

• 1 veća keleraba
• 1 koren celera (veličine kelerabe)
• 1 glavica crnog luka
• 3 manje šargarepe
• 1 koren peršuna
• 1 koren paštrnaka
• 1 stabljika celera
• 2 kašičice soli
• 2 kašičice bibera
• 1 pileća kost od grudi i kožica

Priprema:

U šerpu sipati vodu i kad provri staviti u nju pileću kost sa grudi i kožicu. Dodati naseckano povrće tako što u vodu prvo spuštati povrće kojem treba više da se smekša. Povrće seckati na delove koji su vama zgodni da se brže skuvaju i da bude lakše se štapnim mikserom bolje ispasiraju.

Nakon toga se dodaje stabljika celera sitno naseckana. Ostaviti šaku listova sa strane za dekoraciju. Kuvati još 10ak minuta, pa štapnim mikserom ispasirati povrće u šerpi. Začiniti i isključiti ringlu.

Gustina potaža je kao prva kašica za bebe. Nikada nećete pogrešiti ako je ređe ili gušće, jer ukus povrća u ovoj kombinaciji je dobar svakako, a veoma je hranljiv i zdrav.

Služi se topao sa dodatkom bibera i sitno seckanog lista celera. Naravno, za one koji su manje ljubitelji ukusa celera, koji i jeste jači, može se kašičica pavlake razmutiti u tanjiru, zatim sipati preko potaža.

Pijana pileća prsa sa šampinjonima

Sastojci:

• 200 gr pilećeg belog mesa
• 200 gr šampinjona
• malo maslinovog ulja
• malo bibera mlevenog
• malo soli
• malo brašna
• malo prezli
• 50 ml kvalitetnog belog vina
• 1 kašika sosa od seckanog paradajza
• oko 250 ml vode

Priprema:

Šampinjone oprati iseći na četvrtine zajedno sa drškom, propržiti na malo maslinovog ulja, posoliti i pobiberiti. Izvaditi iz tiganja.

Belo meso iseći na približno iste kockice te posoliti.

Napraviti mešavinu od pola kašike brašna i pola kašike prezli i u to uvaljati piletinu te je propržiti na maslinovom ulju na kojem su se pržili šampinjoni Kada belo meso lepo porumeni vratite šampinjone, dodajte sos od seckanog paradajza, belo vino, a prema potrebi dodavajte po malo vode.

Super je prilog pire krompir, može i testenina ili šta vam je po volji.

Kivi kuglice

Sastojci:

• 100 gr mlevenog keksa
• 150 gr mlevenih lešnika
• 150 gr prah šećera
• 80 ml gaziranog soka od narandže
• 3 kašičice ekstrata od jagode

Sastojci za preliv:

• 200 gr čokolade
• 90 gr margarina
• 1 kašika ulja

Priprema:

Sjediniti keks, lešnik, šećer u prahu, sipati ekstrat i sok. Promešati da se ujednači masa i ostaviti 1 sat u frižider, zatim napraviti kuglice i staviti ih ponovo u frižider.

Priprema preliva:

Otopiti čokoladu i margarin, dodati ulje. Male papirne korpice puniti čokoladom i preko čokolade staviti crvenu kuglicu, ohladiti i skinuti papirnu korpicu. Ostaje samo da uživate u ukusu.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: