fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Pretplata za Facebook i Instagram stiže u EU: Evo šta to znači i koliko košta

Facebook

Korisnicima Facebook-a i Instagram-a u zemljama članicama Evropske unije biće ponuđen plan pretplate za korišćenje tih platformi bez reklama, u sukladu sa propisima EU, saopštila je Meta.

Mesečni plan pretplate će za korisnike u EU i Švajcarskoj iznositi 9,99 evra, za desktop korisnike, dok će korisnici Android i iOS uređaja mesečno morati da izdvoje 12,99 evra.

Propisi Brisela mogli bi da ogranče mogućnosti Mete da personalizuje reklame prema navikama korisnike bez njihovog pristanka, čime bi ugrozili njen glavni izvor prihoda.

Meta korisnicima nudi izbor između besplatnog korišćenja njenih društvenih mreža uz prikazivanje oglasa, kao i korišćenje bez prikazivanja oglasa – ali uz pretplatu.

To bi korisnike moglo da navede da se odluče za prvu opciju i na taj način pomognu Meti da prihvati propise, a da pritom ne menja model poslovanja sa prikazivanjem personalizovanih reklama i oglasa.

Inače, najpopularnija svetska društvena mreža – Facebook, već duže vreme je pod pritiskom antimonopolskog zakonodavstva EU.

Meta je u julu izgubila bitku sa evropskim sudstvom zbog nepoštovanja nemačke odredbe o ograničavanju podataka. Prethodno je irska Komisija za zaštitu podataka Meti razrezala kaznu od 390 miliona evra.

Tom prilikom, izvršni direktor Mete Mete Mark Zakerberg je upozoren da ne može da koristi takozvani “ugovor” kao pravnu osnovu za slanje reklama korisnicima na osnovu njihovoh online aktivnosti.

Meta je kasnije objavila da će od korisnika u EU tražiti pristanak pre nego što kompanijama omogući ciljano oglašavanje, kako bi zahtevi regulatora bili zadovoljeni.

Tagovi:
Pročitajte još: