fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Prolećne alergije

Postoje razni lekovi protiv raznih prolećnih alergija, ali mogu pomoći i razne vrste hrane da se, na neki način,  ublaže simptomi alergije. Tu spadaju citrusno voće, brokoli, kelj, jabuke, crni i beli luk…Prvo probajte prirodnim putem rešiti vaš problem, to vam ne može naškoditi, pa ako to ne uspe, onda potražite pomoć lekara. Ove namirnice vam mogu pomoći da ublažite ili rešite simptome prolećnih alergija:
Citrusi
Nekoliko studija je pokazalo ulogu vitamina C u ublažavanju alergija. Pomorandže, limun i grejpfrut su bogat izbor vitamina C. I odličan izbor dok ne pristigne sveže voće…

Brokoli
Interesantno je da su neka istraživanja ukazala da konzumacija brokolija blagotvorno deluje na zapušene sinuse i pomaže da se otpuše. 

Kelj
Kelj sadrži dosta fitohemikalija, posebno karotinoida. Za ovu komponentu je poznato da ublažuje alergijske reakcije. Bolji efekat karotinoida iz kelja postići ćete ako ga konzumirate u kombinaciji sa nekom dobrom mašću, npr. kokosovim ili maslinovim uljem.

Jezgrasto voće
Jezgrasto voće, posebno bademi, bogato je magnezijumom i vitaminom E. Magnezijum pomaže da se opusti spazam bronhiola koji može da prati alergije (posebno ako se radi o astmi). Vitamin E, sa druge strane, može da pomogne da se poboljša imunitet. Ovaj vitamin takođe pomaže da se organizam zaštiti od slobodnih radikala, sprečavajući na taj način upale tkiva.

Jabuke
Istraživanje ishrane na Kritu utvrdilo je da su osobe koje su redovno jele jabuke bile bolje zaštićene od alergija i astme. Jabuke sadrže kvercetin, jednu vrstu flavonoida, koji efikasno deluje protiv upala. Kora jabuke je takođe bogata antioksidansima, posebno polifenolima, koji štite ćelije od oštećenja.

Laneno seme
Bogat izvor omega 3 masnih kiselina koje su poznate po svom antiinflamatornom dejstvu.

Crni i beli luk
I oni su bogati kvercetinom. Zapravo, obe ove vrste luka imaju dejstvo prilično slično dejstvu antihistaminika (lekova protiv alergija), što ih čini efikasnim za prevenciju i ublažavanje prolećnih alergija.

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: