Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Prvi filmski festival i dani francuskih, nemačkih i švedskih filmova

Pored brojnih likovnih, muzičkih i dramskih programa, kao i programa za mlade, tekuću godinu je obeležila promocija sedme umetnosti u Somboru.

Zahvaljujući uspešnoj saradnji Grada Sombora i Ambasade Švedske, kao i saradnji KC “Laza Kostić” Sombor sa Francuskim institutom u Srbiji (Institut français de Serbie) i Gete institutom (Goethe-Institut Serbien), u više navrata su organizovane filmske večeri, dok je vrhunac sezone predstavljalo održavanje prvog filmskog festivala u Somboru – “Porodica Naroda/Family Of Nations”.

Vođeni vizijom legendarnog Ernesta Bošnjaka, pionira srpskog filma, Grad Sombor i Kulturni centar nastoje da kontinuirano promovišu filmsku umetnost i na taj način pripišu Somboru karakter filmskog centra.

Pozivamo Vas da od večeras uživate u novom ciklusu fransuskih filmova, pod nazivom “Glumice”, koji će biti prikazivani u Maloj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor (Venac Radomira Putnika 2).

PROGRAM:

Ponedeljak, 29.oktobar, 20h

Cezar i Rozalija – César et Rosalie

Režija: Klod Sote

Igraju: Romi Šnajder, Iv Montan, Sami Frej

Otkako se razvela od Antoana, Rozalija živi sa Cezarom. Iz veze sa Antoanom ima ćerku koja predstavlja jedinu vezu između njih dvoje. Kada se pojavi David, njen bivši ljubavnik, Rozalija se ponovo zaljubljuje. Shvatajući da će mlada žena da ga napusti, Cezar predlaže Davidu da živi sa njima. Dva muškarca ubrzo postaju veliki prijatelji.

Utorak, 30. oktobar, 20h

Pakao – L’Enfer

Režija: Anri-Žorž Kluzo

Igraju: Romi Šnajder, Serž Ređijani

Godine 1964, Anri-Žorž Kluzo počinje snimanje filma “Pakao” sa Romi Šnajder i Seržom

Ređanijem koji priča priču o menadžeru hotela koji je bolesno ljubomoran na svoju ženu. Međutim, nakon tri nedelje, režiser se razboleo i snimanje je prekinuto. Ovo filmsko iskustvo je ugledalo svetlost dana 2005. godine kada su Serž Bromberg i Ruksanda Medrea prikazali 185 filmskih traka. Ovaj video zapis ima dva dela. Prvi prikazuje snimanje filma sa svedočenjima tehničara i glumaca poput Kosta-Grava i Katrin Alegre. Drugi se tiče samog filma. Žak Gamblan i Berenis Bežo preuzimaju uloge glumaca iz nedostajućih scena.

Sreda, 31. oktobar, 20h

Žil i Džim – Jules et Jim

Režija: Fransoa Trifo

Igraju: Žana Moro, Oskar Verne, Anri Ser

Radnja filma se odvija u periodu od 1912. i 1933. godine, a glavni junaci su Nemac Žil i Francuz Džim. U Parizu, obojica se zaljubljuju u Ketrin, i trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav Ketrin, Džim odluči da se povuče uprkos svojim vlastitim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobiju ćerku, međutim Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima.

Četvrtak, 1. novembar, 20h

Lift za gubilište – Ascenseur pour l’échafaud

Režija: Luj Mal

Igraju: Žana Moro, Moris Rone, Žorž Pužuli

Žilijen Tavernije je uspešni biznismen koji je u emotivnoj vezi sa šefovom suprugom. Njih dvoje odlučuju da ubiju njenog muža i da taj čin prikažu kao samoubistvo. Nakon ubistva Žulijen ustanovi da je zaboravio da ukloni jedan od tragova, te se vraća, ali ostaje zarobljen u liftu. U isto vreme, mladić i devojka iz susedstva ukradu mu automobil. Njih dvoje će sticajem okolnosti počiniti zločin za koji će biti okrivljen Žilijen.

Izvor: Kulturni centar Laza Kostić

 

Tagovi:
Pročitajte još: