fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Prvi znakovi nedostatka gvožđa vide se na noktima, kosi, koži: Evo koju hranu treba jesti da pobedite anemiju

Nokti

Da li ste znali da čak 80 odsto ljudi u svetu u nekom trenutku ima problem s nedostatkom gvožđa u organizmu?

Gvožđe u krvi je izuzetno važna stavka za zdravlje čoveka. Ako ga nema u dovoljnoj količini, telo ne može da proizvede ni dovoljno hemoglobina, supstance koja je sastavni deo eritrocita, crvenih krvnih zrnaca, koja transportuju kiseonik kroz telo. Kada u telu nema dovoljno gvožđa, može doći do anemije, koja se najčešće manifestuje umorom, nedostatkom energije, glavoboljom i bledom kožom, kao i krtim i lomljivim noktima.

Anemiju je moguće lečiti suplementima prepisanim od strane lekara, ali najbolji savet je da se pridržavate zdrave ishrane koja pdorazumeva i puno namirnica bogatih gvožđem, a pritom treba imati u vidu da je organizmu odraslog čoveka u proseku potrebno 8-10 mg gvožđa dnevno, dok kod dece u razvoju i žena u reproduktivnom periodu ta količina iznosi 10-15 mg.

Neki od najboljih izvora gvožđa su:

Meso

Meso je najbolji izvor gvožđa jer se u njemu ono nalazi u fero obliku, u kojem se najbolje apsorbuje. Oko 170 g govedine sa roštilja sadrži oko 3,2mg gvožđa, 100 g pačetine sadrži oko 2.3 mg gvožđa, dok ćuretina i piletina imaju oko 1 mg gvožđa na 100 grama.

Riba

Tuna, skuša i sardina smatraju se odličnim izvorom gvožđa, sa oko 1 mg na 100 grama.

Jaja

Jaja su odličan izvor gvožđa, ali i drugih ključnih nutrijenata, mada treba paziti da ne preterujete, jer sadrže i puno masnoće.

Cvekla

Ima visok sadržaj gvožđa, kao i vlakana, kalcijuma, kalijuma, sumpora i vitamina. Cvekla će vam pomoći da očistite telo i da unesete više kiseonika u vaš organizam. To zauzvrat pomaže u povećanju broja crvenih krvnih zrnaca u telu.

Spanać i blitva

Ovo je povrće bogato gvožđem, kao i vitaminom B12 i folnom kiselinom, hranljivim sastojcima koje vaše telo treba za oporavak od anemije.

Nar

Voće bogato gvožđem, kalcijumom i magnezijumom. Sadrži i vitamin C, koji pomaže boljoj apsorpciji gvožđa. To rezultuje povećanjem crvenih krvnih zrnaca i nivoa hemoglobina.

Peršun

Samo pola šolje svežeg peršuna može zadovoljiti 10% vašeg tela sa dnevnim potrebama gvožđa. On sadrži i vitamin C koji pomaže telu da apsorbuje gvožđe.

Kopriva

Samonikla biljka koja obiluje gvožđem, kao i znatnim količinama vitamina C, najpoznatiji je prirodni borac protiv anemije. Zeleni listovi sadrže i magnezijum, kalcijum, silicijum, vitamine A i K, brojne aminokiseline i šećer. Važno je da znate i kako se kopriva pravilno koristi. Naime, ne smete je koristiti neprokuvanu, budući da može da ošteti bubrege.

Tagovi:
Pročitajte još: