Sastojci:
Za raviole:
- 1 srednja cvekla
Za punjenje:
- 2 kašičice meda
- 50 g oraha
- Kora jednog limuna
- So i biber po ukusu
Za pire od celera:
- 500 g celera (oguljenog i iseckanog)
- 200 ml mleka
- So i biber po ukusu
- Puter
Za loptice od jabuka:
- 2 jabuke
- sok od jednog limuna
Za ulje od mirođije:
- 100 ml suncokretovog ulja
- Sveža mirođija
Za ulje od cvekle:
- 100 ml suncokretovog ulja
- 1 manja cvekla (iseckana na kocke)
Priprema:
Kako biste dobili raviole, isecite svežu cveklu na kolutiće. Obarite, pa posolite po ukusu. Oblikujte kolutiće u malo uže raviole, tako da ostavite prostora za punjenje.
U činiji pomešajte rikotu, med, orahe (grubo ustitniti) i koru limuna. Posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite da se ohladi.
U mleko stavite iseckani celer i kuvajte dok ne omekša, oko 20 minuta. Procedite celer i stavite ga u blender. Dodajte puter, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatki pire. Procedite kroz sito. Ostavite sa strane. Jabuke iseckajte na male krugove pomoću modle i stavite u činiju. Prelijte sokom od limuna i dodajte med. Dobro promešajte.
U manjoj šerpi zagrejte suncokretovo ulje do 70°C i prelijte . Onda izblendajte i procedite kroz sito.
U blender stavite suncokretovo ulje, koje ste ugrejali na 70°C i iseckanu cveklu. Blendajte dok ne dobijete glatku tečnost. Procedite ulje kroz gazu ili sitnu cediljku.
Napunite raviole sa punjenjem koje ste ostavili da se prohladi, tako da nigde ne bude prepunjeno, i zatvorite da negde ne curi.
Za završni korak pripreme, pažljivo sve rasporedite na tanjir: pire od celera kao podloga, preko njega punjeni ravioli od cvekle. Dodajte kuglice od mariniranih jabuka i dekorativne kapljice ulja od mirođije i cvekle.
Prijatno!