Razlozi da svako veče popijete ČAJ OD KAMILICE

Čaj od kamilice su dugo koristi u lečenju nesanice, ali istraživanja pokazuju da ova čudotvorna biljka pomaže i u ublažavanju osećaja teskobe te kod održavanja zdravlja kostiju.

Kada posle večere popijete šoljicu čaja od kamilice, možda ćete se osećati opuštenije i spremnije za spavanje onda kada to ne učinite. Ali nije samo topla tečnost ono što umiruje.

Kamilica ima svojstva koja zapravo pomažu kvalitetu sna i raspoloženja, održavanju zdravlja kostiju i ublažava bol.

čaj

Foto: Profimedia

Pomaže kod nesanice

Čaj od kamilice dugo se koristi u lečenju nesanice. To je zato što kamilica sadrži apigenin, koji je flavonoid. Flavonoidi biljkama daju boju i obiluju antioksidantima, pomažući vašem telu u borbi protiv toksina.

Održava zdravlje kostiju

Čaj od kamilice je dobar za zdravlje kostiju jer flavonoidi u kamilici pomažu kostima da se poprave i rastu. Takođe, kamilica može pomoći i u regulisanju aktivnosti zdrave izgradnje kostiju. Ovo otkriće može biti posebno značajno za žene koje su sklone osteoporozi u menopauzi, smanjenju estrogena i gubitku koštane mase.

čaj

čaj/Foto: Profimedia

Ublažava menstrualne bolove

Menstrualnu bol tokom života može iskusiti i do 93 odsto žena, a čaj od kamilice može biti jedan od rešenja za taj problem. Topli, umirujući napici mogu ukloniti bol. Ipak, kamilica je bolja jer poput mente i druge biljke ima delovanja koja ublažavaju grčeve mišića. Hemijska struktura kamilice sadrži aminokiseline koje olakšavaju opuštanje maternice.

Pomaže kod anksioznosti

Kamilica je dobra za anksioznost prvenstveno zbog svojih efekata na simptome tog stanja. Poboljšavanjem sna, opuštanjem mišića, smanjenjem krvnog pritiska omogućavanjem stanja opuštenosti možete smanjiti simptome teskobe poput nesanice i razdražljivosti.

Spavanje

Spavanje/Foto: Profimedia

Preuzeto: srbijadanas.com